W miniony weekend olsztyńska starówka tętniła życiem. Wszystko za sprawą wyjątkowej kulinarnej imprezy, a mianowicie targów żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej. Mieszkańcy oraz turyści odwiedzający stolicę Warmii i Mazur mogli skosztować przepysznych lokalnych produktów, ale też poznać tradycję kuchni warmińsko-mazurskiej. W programie oprócz kiermaszu czy degustacji nie zabrakło także konkursów, występów artystycznych, animacji dla dzieci. Nie lada atrakcją było także wspólne gotowanie z Karolem Okrasą, któremu towarzyszył prezydent Olsztyna Robert Szewczyk oraz marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Marcin Kuchciński.
– Turyści przyjeżdżają na Warmię, Mazury i Powiśle ze względu na walory turystyczno-krajobrazowe, ale dobrze wiemy, że nasz region może zaoferować znacznie więcej – właśnie bogactwo regionalnej kuchni. Produkcja wysokiej jakości żywności to jedna z inteligentnych specjalizacji regionu, o którą opieramy nasz rozwój, a także atrakcja dla mieszkańców i odwiedzających nas gości. By w pełni ukazać różnorodność naszych produktów i potraw, w regionie odbywają się cykliczne imprezy promujące żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną – mówił przed imprezą marszałek.
Zobaczcie zdjęcia z Targów żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej w Olsztynie: