Kolorowe hot dogi z Żabki cieszą się niemałą popularnością, zwłaszcza różowy, który z okazji Walentynek pojawił się w ofercie sieci już drugi rok z rzędu. Love Dog to połączenie różowej bułki, kiełbaski z dodatkiem żurawiny i specjalnego pikantnego sosu, tym razem wiśnia-chili. Zastanawiać może jednak, jakim składnikom zawdzięczamy jego różowy kolor. Sprawdzić to postanowiła Katarzyna Bosacka, dziennikarka zajmująca się na co dzień tematyką zdrowego odżywiania.
Z czego jest zrobiony różowy hot dog w Żabce? Katarzyna Bosacka dotarła do składu
– O etykietę łatwo nie było. W jednym sklepie Pani nie miała jej wcale, ale w drugim po 15 minutach szukania kartki z wykazem składników udało się w końcu ją znaleźć – przyznaje we wpisie opublikowanym w mediach społecznościowych. – Różowa parówka składa się w 88% z mięsa wieprzowego, ale reszta składu nie napawa optymizmem. Trifosforany, wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy, sztuczne aromaty, przeciwutleniacze, konserwant - azotyn sodu – wylicza.
To jednak nie wszystko. – Za różowy kolor odpowiada kwas karminowy, czyli koszenila E120 - pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów – zauważą. Bosacka podkreśla, że według niektórych badań może on wywołać reakcje alergiczne, może też być przyczyną kataru siennego i pokrzywki. Poza tym w bułce znajduje się emulgator, substancja przeciwzbrylająca, środek do przetwarzania mąki i cukier, ale różowy kolor to na szczęście zasługa buraka. – Tak czy siak szału nie ma – kwituje dziennikarka.
Różowy hot dog dostępny będzie w sklepach Żabka do 27 lutego lub do wyczerpania zapasów.