Te składniki w Danii są zakazane od ponad 20 lat. Polacy wciąż kupują je na potęgę

i

Autor: Freepik: stockking

Zdrowie

Te składniki w Danii są zakazane od ponad 20 lat. Polacy wciąż kupują je na potęgę

2024-03-22 11:46

Na sklepowych półkach aż roi się od niezdrowego jedzenia, po które sięgają tysiące Polaków. Część z nich może być nieświadoma tego, że pewien produkt może zwiększać ryzyko cukrzycy, miażdżycy, udaru mózgu i nowotworów. Co ciekawe, w Danii został on zakazany już ponad 20 lat, a w Polsce wciąż jest dostępny. O czym mowa? Odpowiedź poniżej.

W Danii zakazano tego 20 lat temu. W Polsce wciąż można go kupić

Tłuszcze trans, bo o nich mowa, można znaleźć głównie w twardej margarynie. Z analizy Duńczyków wynika również, że można je znaleźć również w pakowanych przekąskach, pieczywie i wyrobach cukierniczych. Eksperci odkryli także, że popcorn z mikrofalówki zawiera aż 40 proc. tłuszczów trans. Duńczycy mogli mieć dostęp nawet do 30 mln opakowań tej przekąski, w związku z tym władze kraju postanowiły działać. W 2003 r. zakazano tych niezdrowych tłuszczów.

Naukowcy zbadali także oleje używane do smażenia dań typu fast food. Znalazło się w nich 10 proc. tłuszczów trans. Ale znajdują się nie tylko w wymienionych produktach. Można je znaleźć nawet w koncentratach spożywczych, produktach garmażeryjnych, mleku i przetworzonych produktach mlecznych, środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia, takich jak sucharki i kaszki dla dzieci, ryżowych ciasteczkach, pączkach, drożdżówkach czy ciastach biszkoptowych.

Dania była pierwszym krajem, który zakazał stosowania tłuszczów trans w żywności produkowanej przemysłowo. Stała się przykładem dla innych państw, które chciały chronić swoich obywateli przed chorobami serca.

Tłuszcze trans mają negatywny wpływ na zdrowie. Takie grożą konsekwencje

W 1993 r. w magazynie „The Lacet” opublikowano badanie dowodzące, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przeprowadzono je na przypadkach zachorowań w Stanach Zjednoczonych. To właśnie po tych rewolucyjnych doniesieniach Duńska Rada ds. Żywienia postanowiła przeprowadzić własne analizy, które miały pokazać, jaki wpływ mają tłuszcze trans na zdrowie Duńczyków. Wyniki były zastanawiające.

Okazało się, że ponad 50 tys. obywateli było narażonych na wysokie ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia spowodowane spożywaniem tych niezdrowych tłuszczów. Zwiększają one tzw. zły cholesterol, co z kolei może powodować miażdżycę, otyłość, udar mózgu i zawału serca. Zwiększają także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?

Gdzie na kebaba w Olsztynie? Mieszkańcy wskazali najlepsze lokale. Tu warto zajrzeć!