Ceny polskich nowalijek powalają. Są droższe niż zagraniczne
Portal sadyogrody.pl zbadał ceny polskich nowalijek, które pojawiły się na giełdzie w Broniszach. Z ich ustaleń wynika, że za rzodkiewkę trzeba zapłacić 2,5 zł. Z kolei te importowane z Włoch są o złotówkę tańsze.
- Są to jaskółki, czyli pojedyncze sztuki. Zwiększenie podaży jest uzależnione od układu pogodowego - jeśli zrobi się cieplej, cieplejsze będą dni i noce, to tych rzodkiewek będzie więcej – powiedział w rozmowie z portalem Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach.
Kolejnym towarem jest polski szczypiorek, który kosztuje około 1,5 zł za pęczek. Pojawiła się także krajowa sałata masłowa, jednak jej dostępność jest ograniczona. Za 12 sztuk należy zapłacić nawet 70 zł, więc za jedną główkę wychodzi około 6-7 zł. Natomiast belgijska sałata masłowa kosztuje 3 zł, a włoska – 2 zł.
Jeśli chodzi o pomidory, to nawet te importowane są dosyć drogie. Za tureckie trzeba uiścić opłatę w wysokości 6 zł za kilogram. Te z Hiszpanii są jeszcze droższe, bo w Broniszach koszt to 10 zł za kilogram, a malinowe kosztują już 15 zł za kilogram.
- Sytuacja na rynku warzyw korzeniowych jest niepokojąca dla producentów. Myśleli, że zaczną zarabiać, a sytuacja jest wręcz odwrotna. Marchew krajowa kosztuje od 1,8 do 2,7 zł/kg, ponieważ jest duże zróżnicowanie jakościowe. Cebula ma podobny przedział cenowy - od 1,5 do 2 zł/kg. Bariery 2 zł/kg raczej nie przekracza – wyjaśnił Kmera.
Wzrasta zainteresowanie polskim ogórkiem. Co z jego ceną?
Według portalu sadyogrody.pl, na rynku hurtowym w Broniszach wzrasta podaż na krajowego ogórka, dzięki czemu ceny znacznie spadają. Za kilogram ogórka szklarniowego, krajowego gładkiego należy zapłacić 8 zł, a za ogórka kolka w typie gruntowego, szklarniowego – 13-14 zł.
Stabilne ceny można zaobserwować w przypadku pietruszki, w przypadku której już od dłuższego czasu nie zachodzą znaczące zmiany. Za kilogram tego warzywa trzeba zapłacić 5-6 zł. Z kolei seler nieco podrożał. Wcześniej kosztował 2,5 zł za kilogram, a obecnie – 3 zł. Papryka czerwona z Hiszpanii to koszt 9-10 zł za kilogram.
Ceny nowalijek na krakowskich targowiskach. Ile zapłacimy za młode warzywa w marcu 2024?