Te dania zjesz tylko na Warmii i Mazurach. Znasz je?
Warmia i Mazury mają bardzo bogatą historię, co z kolei ma odzwierciedlenie w kuchni. Tradycyjne potrawy czerpały z darów natury, a jednym z głównych składników był ziemniak. To z nich przygotowywano wiele dań, bo były nie tylko tanie, ale także pożywne. Region ten zamieszkiwali w większości chłopi, dlatego potrawy musiały być syte, żeby osoby pracujące na roli mogły nabrać sił do pracy w polu.
Co ważne, dawniej potrawy zawsze przygotowywano ze zdrowych, wysokiej jakości produktów, bo warzywa i owoce nie były niczym pryskane. Dlatego wiele dań wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na listę są wpisywane tylko produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej.
Jak dobrze znasz potrawy regionalne? Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie!
Choć niektóre nazwy potraw mogą brzmieć tajemniczo, to dawniej były one bardzo popularne wśród mieszkańców Warmii i Mazur. Czy wiesz, z czym się jadło plińce? A może wiesz, jak przygotowywało się farszynki? Jeśli znasz te dania z kuchnia tradycyjnej, nasz quiz nie powinien sprawić ci problemów, ale łatwo nie będzie. Już połowa punktów, to będzie duży sukces!
Farszynki, dzyndzałki, plince. Te potrawu zjesz tylko na Warmii i Mazurach [ZDJĘCIA]