Polacy kochają pierogi!
Pierogi to symbol Polski, kocha je każdy. Delikatne, cienkie ciasto wypełnione pysznym farszem, to danie, które zachwyca wielu z nas. Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, a także z jagodami czy truskawkami – to takie jadamy najczęściej. Jednak w wielu restauracjach można trafić na pierogi z niecodziennym wypełnieniem, np. ze szpinakiem i serem, z krewetkami, warzywne czy z tofu. W tradycyjnej kuchni warmińskiej można nawet znaleźć dzyndzałki z hreczką i ze skwarkami, czyli małe pierożki z surowym mięsem wołowym przypominające litewskie kołduny.
Pierogi są znane nie tylko w Polsce. Znasz te z innych stron świata?
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że pierogi są znane na całym świecie. Posiadają różne nazwy, a nawet kształty. Mogą wyglądać jak tradycyjne polskie pierogi, a niektóre mają postać sakiewki, jeszcze inne są niewielkie i mają chrupiące ciasto. Na świecie znajdziemy setki różnych pierożków. Jesteś w stanie dopasować ich nazwę do kraju? Sprawdź to w naszym quizie. Maksymalną liczbę punktów zdobędą tylko największe łakomczuchy!
Farszynki, dzyndzałki, plince. Te potrawu zjesz tylko na Warmii i Mazurach [ZDJĘCIA]