Nowa sieć kebabów wkracza do Olsztyna. Kiedy otwarcie Piri-Piri?
Jak podali przedstawiciele marki, nowa restauracja Piri-Piri ma powstać w kamienicy w rejonie skrzyżowania ulic Staszica i Pieniężnego. Budynek przez kilka lat stał pusty.
- Zaczynamy remont 220-metrowego lokalu. Wstępny termin otwarcia lokalu, to wrzesień 2023, także bądź cierpliwy. My działamy z remontem i widzimy się już niedługo – poinformowali w mediach społecznościowych przedstawiciele Piri-Piri.
W lokalach sieci serwowane są kababy z dwoma rodzajami mięsa: specjalnie doprawionym kurczakiem, którego recepturę sieć zakupiła od Syryjczyka z Lublina, Mustafy oraz wołowo-barani, płaty wołowe są marynowane przez pięć dni.
Na otwarciu Piri-Piri w Olsztynie pojawi się gość honorowy?
Pojawiają się domysły, że podczas otwarcia olsztyńskiego lokalu pojawi się gość honorowy. Ma to być znany youtuber i tiktoker MrKryha, który od dłuższego czasu współpracuje z marką i to jego nazwiskiem jest promowany najbardziej znany kebab od Piri-Piri.
Ile będą kosztowały kebaby w Piri-Piri?
Na ten moment ceny nie są jeszcze znane. Jednak można przypuszczać, ile za nie będzie trzeba zapłacić, obserwując menu innych restauracji. Niedawno otwarty lokal w Łodzi oferuje kebab MrKryha za 46 zł w wersji z kurczakiem i za 48 zł w przypadku wołowo-baraniego. Można też zamówić pitę ze 21 zł, a pita XXL kosztuje 33 zł, bułę neapolitańską w cenie 31 zł, lawasz za 25 zł, lawasz XXL za 33 zł czy kapsalon za 32 zł. Dostępne są także pizze w cenie od 32 zł do 47 zł, w zależności od składników, jakie się na niej znajdą. Z kolei pizza z burratą kosztuje od 44 zł do 50 zł.
Kontrowersje wokół Piri-Piri
W ostatnich miesiącach o marce Piri-Piri zrobiło się głośno za sprawą zatruć pokarmowych u klientów. Zachorowało 50 osób, dlatego sprawą zajął się sanepid. Okazało się, że w mięsie wołowym dostarczanym przez zewnętrznego dostawcę oraz u jednego z pracowników restauracji, który miał bezpośrednią styczność ze skażonym produktem, wykryto bakterię salmonelli.
Piri-Piri – co wiadomo o sieci?
Pierwszy lokal Piri-Piri otwarto pod koniec 2014 r. w Lublinie. Sieć korzysta z receptury Syryjczyka Mustafy, który zasłynął z autorskiej mieszanki przypraw sprowadzanych bezpośrednio z Syrii stosowanej w kebabie z kurczakiem. Receptura ta jest wykorzystywana do tej pory. W 2018 r., przy współpracy z Tureckimi ekspertami, opracowano również oryginalną metodę przyrządzania kebaba wołowo-baraniego. Lokale sieci są otwarte przez cały rok, 7 dni w tygodniu.
Gdzie są najlepsze lody w Olsztynie? Tu koniecznie musisz zajrzeć