Biznes

Na olsztyńskiej starówce otwarto nową restaurację. Takiej kuchni jeszcze nie serwowano [ZDJĘCIA]

2024-09-05 14:39

W ostatnich latach wiele lokali gastronomicznych w Olsztynie zostało zamkniętych. Tym bardziej cieszy fakt, że na Starym Mieście otwarto nową restaurację. Dań z tej kuchni jeszcze w mieście nie serwowano. Ci, którzy lubią solidnie zjeść, powinni być zadowoleni. Jakie dania można zamówić i gdzie dokładnie znajduje się lokal? Odpowiedź w artykule.

Nowa restauracja na starówce. Gdzie się znajduje i jaką kuchnię serwuje?

W ostatnich miesiącach wielokrotnie informowaliśmy o tym, że w stolicy Warmii i Mazur zamykają się kolejne lokale gastronomiczne. Wystarczy przypomnieć, że mieszkańcy i turyści nie odwiedzą już m.in. Cocktail Baru czy Bobby Burgera na starówce. Dodatkowo pizzeria Pesaro, mieszcząca się przy ul. Dworcowej, zdecydowała się także zakończyć swoją kulinarną przygodę po 13 latach działalności. Próby czasu nie wytrzymali również właściciele restauracji BoNoBo Vegan, która mieściła się w budynku Teatru im. Stefana Jaracza. 15 listopada ubiegłego roku nastąpiło jej oficjalne zamknięcie. Z kolei w kwietniu 2024 r. decyzję o zakończeniu działalności przekazali właściciele lokalu serwującego sushi Yoi Sushi. Z kolei w środę (4 września) informowaliśmy, że 20 września zamknie się restauracja „Warmia” nad jeziorem Ukiel.

Jednak jest też dobra wiadomość, bo można odwiedzać nową restaurację „Pod Czerwonym Klonem”, która pojawiła się przy Targu Rybnym 11. W miejscu tym wcześniej mieściła się Piekarnia Tyrolska. Tuż obok zlokalizowane są apartamenty na wynajem oraz „Carpenter Inn Irish Pub”.

Już po samej nazwie nietrudno domyślić się, jaka kuchnia jest tam podawana. Specjalność lokalu to dania kanadyjskie, choć w karcie są także tradycyjne dania z kuchni polskiej, takie jak kotlet schabowy, zupa gulaszowa czy pieczony pstrąg z surówkami. Serwowane są też śniadania, np. jajecznica (do wyboru są różne dodatki), jajka sadzone z tostami, fasolką w sosie pomidorowym, kiełbaską i boczkiem, a także słodkie potrawy, takie jak tradycyjne naleśniki z masłem i syropem klonowym.

Z dań typowo amerykańskich i kanadyjskich do wyboru są m.in. hot dogi, różnego rodzaju hamburgery, sandwicze z frytkami, skrzydełka z kurczaka w panierce oraz tradycyjny poutine, czyli frytki z prowincji Quebec z mozzarellą i sosem gravy. Dla tych, którzy potrzebują zaspokoić większy głód szef kuchni może przygotować „kanadyjską michę”, czyli kilogramowe danie dla czterech osób.

Pod Czerwonym Klonem – godziny otwarcia i ceny

Restauracja „Pod Czerwonym Klonem” otwarta jest 6 dni w tygoniu, od wtorku do czwartku w godzinach 9:00-23:00, w piątki i soboty – od 9:00 do północy, a w niedziele – od 9:00 do 17:00. W poniedziałki jest nieczynna.

Ceny są na każdą kieszeń. Śniadania zaczynają się już od 10 zł. Z kolei za dania obiadowe trzeba zapłacić średnio od 20 zł do 50 zł.

Eska Summer City Olsztyn. 16. Warmińska Uczta Pierogowa w Biesowie

Na olsztyńskiej starówce otwarto nową restaurację. Takiej kuchni jeszcze nie serwowano

Dopasuj potrawę do państwa. Czy wiesz, skąd wywodzą się popularne dania?

Pytanie 1 z 10
Skąd wywodzi się kebab?