Kluchy warmińskie podbiją serca turystów? Właśnie trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

2025-10-17 14:12

Powiększa się Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na prestiżowe zestawienie trafiła potrawa z naszego regionu. Mowa o kluchach warmińskich. Tę potrawę można zjeść jedynie na Warmii i Mazurach. Jak się je przygotowuje i z czym je podawać, aby smakowały najlepiej? Odpowiedź w materiale poniżej.

Kluchy warmińskie podbiją serca turystów? Właśnie trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

i

Autor: Urząd Marszałkowski w Olsztynie/ Materiały prasowe
  • Kluchy warmińskie dołączyły do prestiżowej Listy Produktów Tradycyjnych, wzbogacając kulinarną mapę Warmii i Mazur.
  • To proste danie, bazujące na ziemniakach, mące pszennej i soli, stanowiło podstawę wyżywienia w Prusach Wschodnich.
  • Dowiedz się, jak przygotować te wyjątkowe kluski i z czym najlepiej smakują, by poczuć prawdziwy smak Warmii!

Kluchy warmińskie trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych. Z czego się je robi?

Każdy region w Polsce ma swoje własne potrawy, które można zjeść tylko w tych miejscach. Województwo warmińsko-mazurskie również posiada własne dania. Wśród nich m.in. farszynki, plince z pomoćką albo dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Na wielu terenach można też skosztować klusek, m.in. szare kluski z Wielkopolski, szare kluski „kudłate” z lubelskiego czy kluski żelazne z łódzkiego. Warmia ma też własną odmianę tego dania. Na Listę Produktów Tradycyjnych 9 października trafiła kolejna potrawa z naszego regionu. To kluchy warmińskie. Do przygotowania kluch warmińskich, zwanych również kluskami warmińskimi, potrzebne są tylko trzy składniki:

  • ziemniaki,
  • mąka pszenna,
  • sól (do posolenia wody).

Jak przygotować kluchy warmińskie? Przepis jest prosty!

Aby przygotować kluchy, należy ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Kolejno odsączyć z nadmiaru wody. Otrzymaną w ten sposób masę wymieszać z mąką pszenną i wyrobić ciasto. W garnku zagotować osoloną wodę. Na gotujący się osolony wrzątek „rzucamy” kluchy formując je łyżką, wcześniej rozkładając surowe ciasto na płasko np. na odwróconej do góry nogami przykrywce lub na desce. Wyławiamy kluchy odsączając na sicie i przelewając zimną wodą, aby kluchy się nie skleiły.

Kluchy warmińskie podawane są najczęściej z twarogiem i ze skwarkami jako samodzielna potrawa. Bywają podawane z cebulą, boczkiem lub jako dodatek do innych dań np. zup (m.in. grzybowej). Z przeprowadzonych wywiadów etnograficznych wynika, że kluski warmińskie jedzone były również z maślanką czy śmietaną. Mimo że są daniem wyjątkowo prostym, są niezwykle smaczne i dlatego warto ich spróbować.

Tradycyjna kuchnia Prus Wschodnich, dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur, opierała się przede wszystkim na daniach z ziemniaków. Warzywa te, jako tani i łatwo dostępny produkt, były bardzo często serwowane w postaci różnych potraw. Kartofle, plince, babka czy kluski ziemniaczane były podstawą pożywienia mieszkańców. Wzmianki o spożywaniu klusek ziemniaczanych na Warmii i Mazurach znaleźć można w książce „Życie codzienne na dawnych Ziemiach Pruskich” Tomasza Chrzanowskiego.

Olsztyn Radio ESKA Google News
Eska Summer City Olsztyn na 18 Warmińskiej Uczcie Pierogowej w Biesowie

Farszynki, dzyndzałki, plince. Te potrawu zjesz tylko na Warmii i Mazurach

Człowiek z Bliska
7.03.24 Dawne przepisy Warmii i Mazur-A.Wesołowska