Festiwal, którego ideą jest promowanie tzw „street foodu” w Polsce odbył się w weekend, 11 i 12 lipca. Była to IX edycja Festiwalu Smaków Food Trucków w Olsztynie. Każdy uczestnik mógł skosztować jedzenia z prawie dwudziestu restauracji, a do wyboru miał dania z kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej, belgijskiej czy nawet koreańskiej. Znalazły się także przysmaki dla wielbicieli słodyczy.
- Każdy z food trucków specjalizuje się w konkretnej kuchni. Te food trucki, które my rekrutujemy na nasze zloty zazwyczaj mają kilka dań w menu i są to dania przygotowywane na świeżo. - mówi Magda Okulewicz, współorganizatorka festiwalu.
- Jest to możliwość poznania kuchni z różnych stron świata, a nie trzeba wyjeżdżać z miasta. Jesteśmy już dziewiąty raz w Olsztynie i niezmiennie cieszy się to wydarzenie popularnością wśród mieszkańców – dodaje.
Organizatorzy przygotowali dla uczestników dodatkową strefę chill-outu, a najmłodsi mogli skorzystać z przystosowanych dla dzieci miejsc siedzących oraz kącika zabaw, gdzie pod okiem animatora do ich dyspozycji były bańki mydlane.
Polecany artykuł:
Cały festiwal odbył się w reżimie sanitarnym. Na stołach znalazły się dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk, zalecane było także zachowanie odstępów oraz używanie maseczek ochronnych.
Festiwalu Smaków Food Trucków w Olsztynie miał wsparcie Radia Eska Olsztyn 89,9.