Warmińska Uczta Pierogowa w Biesowie cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Każdego roku mieszkańcy i turyści czekają cierpliwie w długich kolejkach, aby posmakować przeróżnych pierogów. I nie inaczej było tym razem. Stoły uginały się od pierogów z tradycyjnym farszem: z mięsem, kapustą, grzybami, ruskich, ale nie zabrakło też nowości i smaków sezonowych. Powodzeniem cieszyły się pierogi z kurkami oraz te z jagodami. Ciekawostką były te nadziane sarniną lub kaszą z boczkiem. Na miejscu nie zabrakło też muzycznej sceny i przebojowego prowadzącego. Imprezę poprowadził Bilguun Ariunbaatar.
To miała być impreza lokalna, parafialna, a urosła do rangi wydarzenia więcej niż wojewódzkiego, nawet europejskiego. Mamy około 15 rodzajów pierogów, nowe smaki to z kaczką lub wątróbką. W tym roku, sołectwa z Gminy Biskupiec, biorące udział w przygotowaniu Warmińskiej Uczty Pierogowej, stratowały też w konkursie na najsmaczniejszy pieróg. Są to sołectwa: Biesowo, Czerwonka, Kobułty, Bredynki, Stryjewo, Węgój, Kolonia Biskupiec. Ponadto pierogi lepiły i dzisiaj są z nami sołectwo Bęsia i Zakład Aktywności Zawodowej Biskupiec. Serdecznie zapraszamy już na kolejną edycję wydarzenia, która jak zawsze odbędzie się w połowie sierpnia - Janusz Radziszewski, koordynator Warmińskiej Uczty Pierogowej.
14. Warmińska Uczta Pierogowa z udziałem mnóstwa gości, zarówno z okolic, jak również innych zakątków Polski, dowodzi, że tradycyjne warmińskie spotkania wciąż cieszą się zainteresowaniem, a lokalna kuchnia znajduje prawdziwe uznanie.
Na miejscu pojawił się też wakacyjny patrol Eska Summer City. Jak się bawiliśmy i co się tam działo – zobaczcie na filmiku i zdjęciach!
Polub nasz fanpage ESKA Olsztyn News na Facebooku! Znajdziesz tam najlepsze informacje z miasta i okolicy