„Edukacja, świadomość, działanie – recepta na zmniejszenie strat żywnościowych” – konferencja pod takim hasłem odbyła się w niedzielę 20.października w Kuźni Społecznej w Olsztynie. Przy okazji Obchodów Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowego Dnia Żywności na Warmii i Mazurach odbyły się prelekcje, debaty, kiermasz naturalnych produktów, a także tematyczne gry i zabawy.
- To była wyjątkowa okazja, by dowiedzieć się, jak zmniejszyć straty żywności i wspierać lokalnych producentów! Mieliśmy panele dyskusyjne z ekspertami. Można było poznać sekrety zdrowego odżywiania, lokalnych produktów i zasady zero waste. Odbył sie pokaz live cooking z degustacją , szef Maciej Maciejewski pokazał, jak kreatywnie wykorzystać regionalne składniki. Odbył się piknik edukacyjny dla dzieci i dorosłych, a także występy muzyczne. Na scenie pojawili się Węgojska Strużka, Mateusz Matlas oraz podopieczni ze szkół DomMuzy i Szkoła Muzyczna Yamaha Olsztyn - mówi Aneta Nowińska z olsztyńskiego Banku Żywności.
Przez cały dzień dostępny dla gości był również kiermasz produktów lokalnych – świeżych regionalnych przysmaków prosto od producentów również tych z Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury. Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, współorganizator to Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie, wykonawca Bank Żywności w Olsztynie. Patronat medialny nad wydarzenie objęła ESKA Olsztyn News.