- W Lidzbarku Warmińskim rusza pionierska inwestycja Grupy Polmlek i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
- Polska staje się pierwszym krajem w Europie, który będzie produkował laktoferynę o czystości do 98%, nazywaną „różowym złotem”.
- Odkryj, jak to cenne białko o działaniu immunologicznym może zrewolucjonizować medycynę i gospodarkę.
W Lidzbarku Warmińskim będą produkować "różowe złoto"
W połowie września w siedzibie Polmleku w Lidzbarku Warmińskim zaprezentowano nową linię produkcyjną, która umożliwia pozyskiwanie z mleka na skalę przemysłową laktoferyny – ultracennego białka o działaniu immunologicznym, zwanego "różowym złotem". To efekt projektu badawczo-rozwojowego dofinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach konkursu "Ścieżka SMART".
Nowa technologia pozwoli uruchomić pierwszą w Europie linię produkcyjną, zdolną wytwarzać laktoferynę o rekordowej, sięgającej 98 procent, czystości. Dotąd białko to powstawało jedynie w kilku krajach, a teraz Polska dołącza do tego elitarnego grona.
Produkcja cennych dla farmacji i segmentu superfood białek w naszym kraju otworzy drogę do ekspansji na nowe rynki. To innowacja produktowa w skali globalnej, która wzmocni nie tylko konkurencyjność polskich przedsiębiorstw, ale i gospodarkę całej Europy. Największe znaczenie będą miały jednak korzyści zdrowotne – czysta laktoferyna może wspierać odporność niemowląt, dzieci, dorosłych i seniorów.
– Pozyskiwanie laktoferyny to strategiczny krok na drodze badań nad frakcjonowaniem mleka i serwatki. Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, ale także suplementów diety – chcemy być obecni szerzej na rynku żywności funkcjonalnej, a nawet beauty, a przede wszystkim wejść na cenny rynek pharmacy. Prowadzimy rozmowy ze światowymi graczami branży farmaceutycznej o możliwościach kooperacji – ujawnia Marcin Witulski, prezes Polmlek Sp. z o.o.
Laktoferyna ma wyjątkowe właściwości zdrowotne
Laktoferyna to białko, które wspiera odporność, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest uznawana za produkt przyszłości, który może pomóc w leczeniu i zapobieganiu ciężkim chorobom, w tym cywilizacyjnym. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym.
Produkcja laktoferyny w Polsce będzie przełomem na skalę światową i szansą na ekspansję dla polskiej gospodarki.
Źródło: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Wielkie otwarcie Centrum Nauki "Kortosfera"
