W Lidzbarku Warmińskim będą produkować "różowe złoto". To zupełna nowość w Polsce

2025-09-22 14:50

W Lidzbarku Warmińskim rusza przełomowa inwestycja, która może zmienić oblicze polskiej gospodarki i medycyny. To właśnie tutaj Grupa Polmlek, we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, uruchomi pierwszą w kraju linię do produkcji laktoferyny, nazywanej "różowym złotem". To białko o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, dotąd wytwarzane jedynie w czterech krajach Europy.

W Lidzbarku Warmińskim będą produkować różowe złoto. To zupełna nowość w Polsce

i

Autor: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu/ Materiały prasowe
  • W Lidzbarku Warmińskim rusza pionierska inwestycja Grupy Polmlek i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • Polska staje się pierwszym krajem w Europie, który będzie produkował laktoferynę o czystości do 98%, nazywaną „różowym złotem”.
  • Odkryj, jak to cenne białko o działaniu immunologicznym może zrewolucjonizować medycynę i gospodarkę.

W Lidzbarku Warmińskim będą produkować "różowe złoto"

W połowie września w siedzibie Polmleku w Lidzbarku Warmińskim zaprezentowano nową linię produkcyjną, która umożliwia pozyskiwanie z mleka na skalę przemysłową laktoferyny – ultracennego białka o działaniu immunologicznym, zwanego "różowym złotem". To efekt projektu badawczo-rozwojowego dofinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach konkursu "Ścieżka SMART".

Nowa technologia pozwoli uruchomić pierwszą w Europie linię produkcyjną, zdolną wytwarzać laktoferynę o rekordowej, sięgającej 98 procent, czystości. Dotąd białko to powstawało jedynie w kilku krajach, a teraz Polska dołącza do tego elitarnego grona.

Produkcja cennych dla farmacji i segmentu superfood białek w naszym kraju otworzy drogę do ekspansji na nowe rynki. To innowacja produktowa w skali globalnej, która wzmocni nie tylko konkurencyjność polskich przedsiębiorstw, ale i gospodarkę całej Europy. Największe znaczenie będą miały jednak korzyści zdrowotne – czysta laktoferyna może wspierać odporność niemowląt, dzieci, dorosłych i seniorów.

– Pozyskiwanie laktoferyny to strategiczny krok na drodze badań nad frakcjonowaniem mleka i serwatki. Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, ale także suplementów diety – chcemy być obecni szerzej na rynku żywności funkcjonalnej, a nawet beauty, a przede wszystkim wejść na cenny rynek pharmacy. Prowadzimy rozmowy ze światowymi graczami branży farmaceutycznej o możliwościach kooperacji – ujawnia Marcin Witulski, prezes Polmlek Sp. z o.o.

Laktoferyna ma wyjątkowe właściwości zdrowotne

Laktoferyna to białko, które wspiera odporność, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest uznawana za produkt przyszłości, który może pomóc w leczeniu i zapobieganiu ciężkim chorobom, w tym cywilizacyjnym. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym.

Produkcja laktoferyny w Polsce będzie przełomem na skalę światową i szansą na ekspansję dla polskiej gospodarki.

Źródło: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Olsztyn Radio ESKA Google News

Wielkie otwarcie Centrum Nauki "Kortosfera"

Wakacyjna ekipa Eska Summer City na otwarciu Bricomarche w Olsztynie
mjakmama.pl - DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami
Posłuchaj, jak prawidłowo przechowywać odciągnięte mleko. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami