Te restauracje na Warmii i Mazurach warto odwiedzić. Serwują tu regionalne specjały

i

Autor: Agnieszka Adamowicz

biznes

Te restauracje na Warmii i Mazurach warto odwiedzić. Serwują tu regionalne specjały

2024-12-02 7:52

Gdzie w województwie warmińsko-mazurskim można spróbować regionalnych specjałów? Jeżeli zależy nam na smacznym jedzeniu dobrej jakości, warto zajrzeć na listę restauracji należących do sieci "Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury". Ta właśnie powiększyła się o kolejnych pięć lokali.

Sieć "Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury". Na liście pięć nowych restauracji

Znak "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury" pomaga odnaleźć miejsca w całym województwie, w których można spróbować regionalnych specjałów. Do sieci należą wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem. Muszą one spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.

Do ich grona w listopadzie dołączyło ośmiu nowych członków, w tym pięć z kategorii "Gastronomia". Znalazły się wśród nich takie restauracje jak:

  • Kawiarnia Moja w Olsztynie,
  • Gospoda Pod Łabędziem w Łuknajnie,
  • Gospoda Warmińska w Butrynach,
  • Restauracja "Ziemniak na drugie" w Kieźlinach,
  • Restauracja Rybna "Rybaśka" w Koszelewach.

Pozostałymi restauracjami, które należą do sieci "Dziedzictwa Kulinarnego Warmia i Mazury", są:

  • Restauracja "Cudne Manowce" w Olsztynie,
  • Karczma w Stodole w Tomaszkowie,
  • Karczma Łabędź w Iławie,
  • Zajazd "Tusinek" w Rozogach,
  • Karczma Berta w Świętej Lipce,
  • Karczma Krys – Stan w Olsztynie,
  • Restauracja z Zielonym Piecem w Olsztynku,
  • Zajazd Wiejski – Elżbieta Mieczkowska w Szczechach Wielkich,
  • Smażalnia Pluski w Pluskach,
  • Karczma Skansen Olsztynek w Olsztynku,
  • Gościniec Ryński Młyn w Rynie.

Aktualnie do sieci należy 60 członków. Certyfikatem mogą posługiwać się przez dwa lata kalendarzowe.

Sieć "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury" została powołana uchwałą zarządu województwa w 2023 roku do m.in. promocji żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na surowcach pochodzących z województwa warmińsko-mazurskiego. Służy także zachowaniu dziedzictwa kulinarnego regionu, podniesieniu jego atrakcyjności turystycznej, jak również wzmocnieniu konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw.

Olsztyn Radio ESKA Google News
Autor:

Gdzie w Olsztynie można zjeść najlepszy obiad? Do tych restauracji warto zajrzeć!

Te potrawy zjesz wyłącznie na Warmii i Mazurach. My podajemy opis, a ty nazwę [QUIZ]

Pytanie 1 z 10
Ta zupa przygotowywana jest na wywarze z boczku i chudej kiełbasy. Dodaje się do niej ziemniaki, cebulę i włoszczyznę. Po ugotowaniu doprawiano ją śmietaną, musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem. To:
Eska Summer City Olsztyn. Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo w Gołdapi!