Przed nami weekend pełen wrażeń. W Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku już w najbliższą niedzielę (8 października) odbędzie się impreza plenerowa "Smaki jesieni". Rozpocznie się o godzinie 11.00 i potrwa aż do godziny 17.00. Wstęp na wydarzenie jest płatny według cennika skansenu.
Smaki jesieni w skansenie w Olsztynku. Jakie atrakcje zaplanowano?
Organizatorzy "Smaków jesieni" zapraszają na pokazy kopania ziemniaków kopaczką konną oraz w sposób tradycyjny – "Haczka, gracka i kopaczka". Wykopane ziemniaki będzie można upiec w ogniskach. W jednym z obiektów będzie można też zapoznać się z techniką szatkowania kapusty i z tajnikami tradycyjnego sposobu jej ukiszenia.
Przed Kuźnią z Bielicy będzie rozbrzmiewać dźwięk wykuwanych podków – w jednym miejscu spotka się bowiem wielu kowali. Muzealne owce będą oczekiwać na fryzjera, który na oczach zwiedzających je ostrzyże.
Muzeum zaprasza również na pokazy tłoczenia różnych olejów połączone z ich degustacją (Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy) oraz na warsztaty Kiszenia warzyw "Kisz me now" (Jarosław Poliwko), gdzie każdy będzie mógł stworzyć własną kompozycję kiszonki na jesienną słotę.
Dzieci i dorośli będą mogli uczestniczyć w warsztatach gwary warmińskiej i tańca warmińskiego (Łukasz Ruch, Jagoda Orzołek, Wojciech Deliga) – "Z dzieciukami po warnijsku" – z pewnością będzie wesoło.
Muzeum tradycyjnie zachęca również do uczestnictwa w warsztatach muzealnych – wykonać będzie można obrazy na plastrach drewna, jesienne witraże czy jesienną biżuterię.
Muzealni etnografowie przygotowali dwa ciekawe tematy prelekcji: "Ziemniaki na Warmii i Mazurach" oraz "Gdy w sakwie pusto, ratujemy się kapustą".
Ponadto wykonać będzie można pamiątkowe zdjęcie na ludowej fotościance "Niebieska okiennica" oraz przy ciekawej aranżacji "Smaki Jesieni", połączonej z mini wystawą różnych rodzajów ziemniaków.
Na gości czekać będą wystawcy z kulinariami oraz rękodziełem, a także koła gospodyń wiejskich z pysznymi jesiennymi potrawami.
Smaki jesieni w olsztyneckim skansenie 2023. Zobacz szczegółowy program
POKAZY:
- godz. 11:00 – 14:00 Pokaz kopania ziemniaków kopaczką konną oraz zbiór ziemniaków za kopaczką konną – Piotr Żbikowski (pole)
- godz. 11:00 – 14:00 "Haczka, gracka i kopaczka" – tradycyjne kopanie ziemniaków (pole)
- godz. 11:00 – 15:00 Szatkowanie i kiszenie kapusty w beczce (chałupa ze wsi Turznica)
- godz. 11:00 – 16:00 Pokazy tłoczenia olejów wraz z degustacją – Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy (plac przed biurem)
- godz. 11:00 – 17:00 Spotkanie kowali – werkowanie i podkuwanie koni (Kuźnia ze wsi Bielica)
- godz. 12:00 i 14:00 Pokaz strzyżenia owiec (zagroda ze wsi Kaborno I)
PRELEKCJE:
- godz. 11:30 – 12:30 "Ziemniaki na Warmii i Mazurach" (karczma ze wsi Małszewo)
- godz. 13:30 – 14:30 "Gdy w sakwie pusto, ratujemy się kapustą" (karczma ze wsi Małszewo)
WARSZTATY:
- godz. 11:00 – 17:00 Warsztaty muzealne: jesienne witraże, obrazy na plastrach drewna (biały namiot przed biurem)
- godz. 12:00 – 13:00 "Z dzieciukami po warnijsku" – warsztaty gwary warmińskiej – Łukasz Ruch oraz warsztaty tańca warmińskiego – Jagoda Orzołek, Wojciech Deliga (plac przy okrągłym stole)
- godz. 12:00 – 16:00 Kiszenie warzyw "Kisz me now" – Jarosław Poliwko (plac przed biurem)
PONADTO:
- "Niebieska okiennica" – ludowa fotościanka (plac przy okrągłym stole)
- Jarmark rękodzieła i kulinariów (11:00 – 17:00)
- Pieczenie ziemniaków w ognisku (12:00 – 17:00, pole)
- "Smaki Jesieni" – jesienna ekspozycja – prezentacja różnych odmian ziemniaków i narzędzi do ich wykopywania (przed Karczmą ze wsi Małszewo i chałupą ze wsi Burdajny)
- Stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z pysznymi jesiennymi potrawami
Polecany artykuł:
Tłumy na dożynkach w Olsztynku. Zobacz, jak bawili się mieszkańcy Warmii i Mazur [ZDJĘCIA]