Przepis na tradycyjny MAZUREK wielkanocny z bakaliami i domowy kajmakiem
Mazurek wielkanocny - to tradycyjne świąteczne ciasto, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Na naszych stołach mazurek gości od stuleci. Jak przygotować w domu samodzielnie mazurek wielkanocny? ParaKulinarni nagrali sprawdzony przepis na tradycyjną wersję mazurka z bakaliami i domowym kajmakiem. Jak się okazuje, to wcale nie takie trudne. Już sam wygląd jest obłędny!
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO MAZURKA WIELKANOCNEGO:
Kruche ciasto:
*300g mąki krupczatki
*100g cukru
*2 łyżki śmietany 18%
*200g masła (prosto z lodówki)
*2 ugotowane żółtka jaja
*1 żółtko jaja surowe
Domowy kajmak:
*500ml mleka 3.2%
*250g cukru
*100g masła
OBEJRZYJ, JAK KROK PO KROKU ZROBIĆ MAZUREK WIELKANOCNY
Polecany artykuł: