Dziś tłusty czwartek, czyli dzień każdego łasucha i miłośnika słodkości! W tym dniu największą popularnością cieszą się pączki. W Olsztynie potwierdziły to ogromne kolejki osób, które dzielnie czekały, by uczcić ten dzień minimum jednym pączkiem. Sprawdziliśmy jak wygląda produkcja w olsztyńskiej piekarni Cymes.
Produkcja pączków z okazji tłustego czwartku odbywała się u nas przez całą noc, by Olsztyn otrzymał rano świeże i pachnące pączki. Są one w dwóch smakach - z lukrem i pudrem. Ogólnie przez cały tłusty czwartek zrobiliśmy ich 75 tysięcy. Największym wzięciem cieszą się w Olsztynie pączki z lukrem i marmoladą, ale mamy też nowość, jaką są pączki z kapustą, które również cieszą się sporym zainteresowaniem w naszym mieście. - mówi Marek Krzyżan - kierownik produkcji.
Tłusty czwartek to dzień, w którym każdy zapomina o diecie i zbędnych kaloriach. W tym dniu świętujemy przez zajadanie się słodkościami i smakołykami. Największą popularność w tłusty czwartek mają od lat pączki. Jak są przygotowywane i wypiekane?
Nasze pączki, są pączkami tradycyjnymi. Mają w sobie mąkę, drożdże, jajka, spirytus i nadzienie, czyli marmoladę. Do tłustego czwartku w Olsztynie przygotowywaliśmy się od zeszłego tygodnia. Jedną partię, czyli 1190 sztuk przygotowuje się przez około godzinę, a następnie proces smażenia trwa około czterech minut. - dodaje Marek Krzyżanek.
Każdy łasuch i miłośnik słodkości w tym dniu z pewnością nie pozostał obojętny. Tłusty czwartek to dzień, w którym każdy choć raz sięga po pączka czy inny ulubiony przysmak. Często obserwuje się też konkursy jedzenia pączków na czas. Mamy nadzieję, że Wy też dziś zdążyliście już świętować poprzez zajadanie się różnymi słodkościami, a jak nie to macie czas by to nadrobić!