Każdy z nas ma na co dzień do czynienia z pieczywem jedząc śniadanie, czy zabierając kanapki do szkoły, bądź pracy. Gusta są różne i każdy ma swój ulubiony rodzaj chleba lub bułek. W Olsztynie do trendu zaczęły powracać tradycyjne wyroby rzemieślnicze, ale czy warto zdecydować się na pieczywo tego rodzaju?
- Myślę, że warto zdecydować się na wyroby rzemieślnicze. Taki chleb jest bardzo zdrowy, jest inny w smaku i ogólnie czuć w nim rękę piekarza - jest jedyny w swoim rodzaju. Według mnie warto skusić się na pieczywo, w którym jest mąka z grubego przemiału, tak zwana razowa, bądź graham - mówi piekarz Marek Krzyżan z olsztyńskiej piekarni rzemieślniczej Cymes.
Rosnąca inflacja sprawiła, że pieczywo zaczęło znacznie drożeć. W 2021 roku mąka kosztowała zaledwie 80 groszy. Do tego roku ta cen wzrosła ponad dwukrotnie i wynosi około 3 złotych.
Polecany artykuł: