Minimalna temperatura w pracy. Co mówi Kodeks Pracy?
Nie tylko praca w upale może nam doskwierać. Pracodawca musi zapewnić swoim pracownikom odpowiednią temperaturę także w okresie zimowym. Kwestie dotyczące temperatury w pomieszczeniach pracy reguluje Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
Minimalna temperatura w pracy biurowej. Ile powinna wynosić?
W pomieszczeniach, w których wykonywana jest praca fizyczna, chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają, temperatura powinna wynosić nie mniej niż 14 stopni Celsjusza. W pomieszczeniach pracy, w których pracownicy wykonują lekką pracę fizyczną bądź świadczona jest praca biurowa, temperatura nie może być niższa niż 18°C.
Praca zimą na zewnątrz. Jakie obowiązki ma pracodawca?
Stanowiska pracy znajdujące się na zewnątrz pomieszczeń powinny być tak usytuowane i zorganizowane, aby pracownicy chronieni byli przed zagrożeniami związanymi w szczególności z warunkami atmosferycznymi, w tym opadami, niską temperaturą i silnym wiatrem.
Pracodawca musi zapewnić pracownikom zatrudnionym na otwartej przestrzeni pomieszczenia do ogrzania się, które muszą znajdować się w pobliżu miejsc pracy, dawać schronienie przed opadami atmosferycznymi i niską temperaturą, być tak urządzone, by pozwolić na przygotowanie ciepłego posiłku.
W takich pomieszczeniach powinna zostać zapewniona temperatura minimalna w wysokości 16°C, a na każdego pracownika najliczniejszej zmiany musi przypadać minimum 0,1 m2 powierzchni, przy czym całkowita powierzchnia tego pomieszczenia nie może być mniejsza niż 8 m2. W razie gdy ze względów technologicznych nie ma możliwości zapewnienia takiego pomieszczenia, pracodawca jest obowiązany zorganizować w pobliżu miejsca wykonywania pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła (np. koksowniki).
Ciepłe posiłki i napoje w pracy
Pracodawca jest też zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Rodzaj i temperatura posiłków i napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywanej pracy. Nie jest jednak tak, iż każdemu, kto w okresie zimowym (czyli od 1 listopada do 31 marca) wykonuje prace na zewnątrz, należy się nieodpłatny posiłek. By go dostać najpierw, należy spełnić warunek intensywności wykonywanej pracy.
Efektywny wydatek energetyczny takiej pracy w ciągu zmiany roboczej powinien wynosić powyżej 1500 kcal dla mężczyzn i 1000 kcal dla kobiet. Przepisy rozporządzenia nie warunkują wydawania posiłków regeneracyjnych dla pracowników wykonujących pracę w okresie zimowym poza pomieszczeniami od zaistnienia konkretnej temperatury. Ciepłe napoje dla pracujących zimą na zewnątrz, wydaje się natomiast niezależnie od wydatku energetycznego, zawsze w przypadku, gdy temperatura powietrza spadnie poniżej 10°C. Należy pamiętać, iż napoje - inaczej niż posiłki - powinny być dostępne dla pracowników przez całą zmianę roboczą w ilości niezbędnej do zaspokojenia ich potrzeb.
Kara grzywny za złamanie przepisów
Jeżeli pracodawca nie zapewni określonej w Kodeksie Pracy temperatury swoim pracownikom, grozi mu kara grzywny. Jej maksymalna wysokość to 30 tysięcy złotych.