Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w związku z czym wiele osób planuje już świąteczne zakupy. Jednym z produktów, który z pewnością trafi do koszyków, będzie gotowy chrzan w słoiczku. Jak wybrać najlepszy? Temat postanowiła zgłębić Katarzyna Bosacka, dziennikarka zajmująca się na co dzień tematyką zdrowego odżywiania. W jednym z nowszych postów opublikowanych w mediach społecznościowych przeanalizowała składy chrzanów dostępnych w sklepach i wybrała te najzdrowsze.
Z czego zrobiony jest dobry chrzan?
Eksperta podkreśla, że szczególną uwagę należy zwrócić na procentową zawartość korzenia chrzanu w produkcie. W niektórych przypadkach jest to aż 70 procent, podczas gdy w innych wynosi ona jedynie 40 procent. Nietrudno więc się domyślić, że najlepszym wyborem będzie chrzan z większą ilością korzenia.
To jednak nie wszystko. Jak wskazuje Bosacka, przeglądając skład chrzanu, powinniśmy także sprawdzić, czy produkt nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków. Należą do nich m.in. pirosiarczan sodu, mleko w proszku, guma ksantanowa, guma arabska czy konserwanty. W dobrym chrzanie znajdziemy jedynie korzeń chrzanu, sól, umiarkowaną ilość cukru, ocet, regulator kwasowości (np. kwasek cytrynowy), a czasem dodatek oleju i soku z cytryny. Im krótszy skład, tym lepszy.
Który chrzan jest najlepszy? Katarzyna Bosacka wskazała kilka marek z dobrym składem
Katarzyna Bosacka podała kilka przykładowych marek, które mają w ofercie chrzany z dobrym składem. Poniżej lista:
- Z babcinej spiżarni
- Runoland
- Vitapol
- Produkty Klasztorne
- Naturo
- Ogródek Dziadunia