Przed Tłustym Czwartkiem, sprawdzamy, jakie pączki trafią na olsztyńskie stoły. Które smaki najczęściej wybierają olsztynianie i co ma szansę stać się tegorocznym hitem, zdradza jeden z najbardziej zapracowanych w tym tygodniu ludzi w mieście – Cymesik.
Jak rozpoznać po wyglądzie, że pączek jest dobry?
- Taki najlepszy pączek będzie brązowego koloru, koniecznie z białą obwódką – mówi Marek Krzyżan z Piekarni Cymes w Olsztynie.
Jakie w tym roku będą królować pączki?
- Jeżeli chodzi o trendy na 2025 rok, to będzie to pączek z powidłami śliwkowymi i nadzieniem orzechowym. Jest też moda na ubiegłoroczny trend, czyli na pączki z pistacją. Jak zawsze największym wzięciem cieszą się pączki tradycyjne, czyli w pudrze lub lukrze i oczywiście z marmoladą – dodaje Krzyżan.
Warto pamiętać, że tego dnia, czyli w Tłusty Czwartek, "im więcej pączków tym więcej szczęścia!".
Polecany artykuł: