grzybobranie

Grzyb wyglądający jak kalafior. Czy siedzuń sosnowy jest jadalny? Gdzie go szukać?

2024-06-09 16:55

Siedzuń sosnowy to grzyb wyglądem przypominającym kalafiora lub gąbkę. Nie bez przyczyny zyskał wiele zabawnych określeń. Mieszkańcy Warmii i Mazur nazywają go m.in. kozią brodą, leśnym kalafiorem, kwoką, strzępulcem lub szmaciakiem. Gdzie można go znaleźć? Czy jest jadalny? Szczegóły w artykule poniżej.

Siedzuń sosnowy to gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny szmaciakowatych. Tworzy owocniki jednoroczne wysokości 5–26 cm i szerokości 6–30 cm, w zarysie prawie kuliste, kremowe, ochrowe do żółtych, złożone z licznych, dość gęsto ustawionych rozgałęzień, na końcu kolisto spłaszczonych, kędzierzawych i ząbkowanych. U podstawy rozwija krótki, mocny, biały trzon zagłębiony w ziemi. 

Siedzuń sosnowy. Grzyb wyglądający jak kalafior w polskich lasach. Gdzie go szukać?

Siedzuń sosnowy spotykany jest od lipca do listopada w lasach iglastych i mieszanych. Najczęściej żyje na korzeniach martwych i żywych sosen, rzadziej na świerku czy modrzewiu. Występuje prawie w całej strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej. W Polsce uważany za nieczęsty. Na Warmii i Mazurach siedzuń notowany jest w Mazurskim Parku Krajobrazowym, w rezerwacie Las Warmiński, a także w olsztyńskim Lesie Miejskim.

Czy siedzuń sosnowy jest jadalny?

Siedzuń sosnowy jest grzybem jadalnym o korzennym zapachu i orzechowym smaku. Nadaje się na zupę, do smażenia i suszenia. Ze względu na rzadkość występowania i oryginalne kształty do 2014 roku był pod ochroną. Teraz już możemy zabrać go do domu bez obaw.

- Bardzo dobry grzyb do jajecznicy. Ma taki lekko orzechowy smak pycha - zachwala jedna z mieszkanek woj. warmińsko-mazurskiego.

- Spektakularny grzyb. Zdarza mi się raz na 7-8 lat i kiedy go jem delektuję się jego kapuścianą konsystencją i orzechowym aromatem. Jedyny w swoim rodzaju, piękny i wymagający pieczołowitego wydłubywania robali przed spożyciem - zachwyca się kolejna osoba.

Najbardziej trujące grzyby w Polsce. Ich zjedzenie grozi śmiercią!

Czy warto jeść grzyby?