GIS ostrzega przed jajkami. Wykryto w nich salmonellę
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała GIS o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16). Niektóre jajka pakowane w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk zostały wycofane z obiegu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.
Jaja, które zostały wycofane, są oznaczone na skorupce jako – 1PL 30261302 W-WYBIEG. Dotyczy to następujących partii:
- nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
- nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
- nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
- nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
- nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
- nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
- nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
- nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
- nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
- nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
- nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
- nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
- nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
- nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
- nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
- nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
- nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
- nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
- nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020
Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że jaja powyższych partii wyprodukowane na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, zostały wycofane już z obrotu, a stado z kurnika K-16 zostało poddane ubojowi sanitarnemu w dniu 28 sierpnia 2020.
Co ważne, nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.