Spis treści
- Czym są dzyndzałki?
- Dwa rodzaje dzyndzałek na Warmii i Mazurach
- Gdzie zjeść najsmaczniejsze dzyndzałki na Warmii i Mazurach? Lista sprawdzonych miejsc
Czym są dzyndzałki?
Dzyndzałki, zwane także dzybdzałkami czy dzybdzalikami, to rodzaj małych pierożków przypominających tradycyjne, litewskie kołduny. Potrawa przybyła na obszar Warmii i Mazur wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich. W 2019 roku natomiast została wpisana na listę produktów tradycyjnych Warmii i Mazur. A skąd taka nietypowa nazwa pierogów? Otóż nazwa dzyndzałki najprawdopodobniej pochodzi od charakterystycznych brzegów pieroga, w postaci długich uszu, tzw. "dzyndzli".
Dwa rodzaje dzyndzałek na Warmii i Mazurach
Na Warmii i Mazurach wyróżnia się dwa rodzaje dzyndzałek:
- dzyndzałki warmińskie
- dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Dzyndzałki warmińskie to pierożki z surowym mięsem wołowym. Przyrządza się je ze starannie oczyszczonej, zmielonej z łojem i cebulą, wołowiny. Podawane są w gorącym rosole lub czerwonym barszczu.
Do wyprodukowania tradycyjnych dzyndzałków z hreczką i skrzeczkami potrzebna jest kasza gryczana, wędzony boczek, cebula, ugotowane jaja, z których przyrządzany jest wyrazisty farsz doprawiony solą i pieprzem. Natomiast ciasto na pierożki przygotowuje się z mąki pszennej, jednego żółtka, oleju, wody oraz soli. Ugotowane pierożki, podawane są ze skrzeczkami sporządzonymi z pokrojonego w kostkę, podsmażonego boczku z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Gdzie zjeść najsmaczniejsze dzyndzałki na Warmii i Mazurach? Lista sprawdzonych miejsc
W województwie warmińsko-mazurskim mamy sporo restauracji, w których można zamówić dzyndzałki. O sprawdzone miejsca zapytaliśmy naszych Czytelników, mieszkańców Warmii i Mazur. Wiele osób wskazywało Karczmę Warmińską w Gietrzwałdzie, Gospodę Warmińską w Butrynach czy Cudne Manowce w Olsztynie. To jednak nie wszystko. Listę ośmiu miejsc z najlepszymi dzyndzałkami znajdziesz w galerii poniżej.