Organizowane przez Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej UWM wydarzenie, mimo że odbywa się w pełni zdalnie, cieszy się dużym zainteresowaniem. Parówki – hit czy kit? , Czym jest Dieta planetarna? i Jaką rybę podać na obiad? - odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z odżywianiem padnie podczas II Dni Świadomości Żywieniowej.
Podczas naszego wydarzenia, prelegenci będący przedstawicielami Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie - Wydziału Nauki o Żywności, Wydziału Lekarskiego, Wydziału Nauk Ekonomicznych oraz Szkoły Zdrowia Publicznego a także specjaliści związani z żywieniem i dietetyką spoza UWM (na przykład z Olsztyńskiej Szkoły Wyższej, Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia), zaprezentują serię wykładów o tematyce żywieniowej i dietetycznej. Tematyka wykładów będzie bardzo różnorodna i gwarantujemy, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie - mówi Aleksandra Purkiewicz Przewodnicząca Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej UWM.
Pierwsza edycja wydarzenia odbyła się zimą. Wybór tej pory na kolejne spotkania poświęcone wiedzy o odżywianiu nie jest przypadkowy. Wiosną podejmujemy nowe wybory żywieniowe, więc, żeby one były absolutnie świadome, podyktowane, poparte dobrą wiedzą naukową, bo prelegenci są osobami, które naukowo zajmują się żywnością, żywieniem i dietetyką - mówi Dr Joanna Ciborska - Katedra Żywienie Człowieka – UWM.
Wydarzenie jest bezpłatne, odbędzie się w dniach 18-25 kwietnia na platformie MS TEAMS. Każdy ze słuchaczy otrzyma imienny certyfikat uczestnictwa.
Polub nasz fanpage ESKA Olsztyn News na Facebooku! Znajdziesz tam najlepsze informacje z miasta i okolicy