Catering na święta w Olsztynie. Gdzie można zamówić i ile kosztuje?

i

Autor: Pexels

Boże Narodzenie

Catering na święta w Olsztynie. Gdzie można zamówić i ile kosztuje?

2023-12-21 13:43

Przed Bożym Narodzeniem wielu z nas ma mnóstwo obowiązków. Sprzątanie, mycie okien, zakupy, wybieranie choinki i ozdabianie mieszkania. Wszystkie te czynności mogą być zajmujące, dlatego wiele osób rezygnuje z gotowania, stawiając na wigilijne cateringi. Gdzie w Olsztynie można je zamówić i ile kosztują? Odpowiedź poniżej.

Cateringi na święta w Olsztynie. Gdzie można zamówić?

Coraz więcej osób decyduje się na zamówienie cateringu na święta, z powodu mnóstwa obowiązków, które trzeba wypełnić. Sprzątanie, zakupy, prezenty, wybór choinki czy przystrajanie domu to tylko niektóre z nich. Gotowanie również zajmuje sporo czasu, dlatego z pomocą przychodzą liczne restauracje. W Olsztynie wiele z nich oferuje wigilijne menu, które można zamówić na kolację. Przyjrzeliśmy się kilku ofertom, które można znaleźć w internecie. Przedstawiamy kilka z nich, są to dania, które najczęściej pojawiają się na polskich stołach.

Gdzie zamówić catering na święta w Olsztynie?

Przyjrzeliśmy się kilku ofertom olsztyńskich restauracji, które oferują świąteczne cateringi. W menu znajdują się m.in. zupy, mięsa, sałatki, pierogi, a także ciasta. Poniżej przedstawiamy kilka przykładowych propozycji, które można znaleźć w Olsztynie.

W karcie dań wigilijnych w Bistro Kopernik przy ul. Kopernika 39 znalazły się podstawowe dania, bez których nie może obyć się kolacja wigilijna. Na przykład za sałatkę jarzynową (1000 ml) należy zapłacić 44 zł. Śledź w oleju z cebulką (500 ml) kosztuje 26 zł, ryba po grecku (1000 ml) – 56 zł, żurek warmiński z białą kiełbasą i grzybami (0,9 litra) – 32 zł, barszcz czerwony czysty (0,9 litra) – 26 zł, pierogi mrożone z kapustą i grzybami (1 kg) – 58 zł, a uszka wigilijne z kapustą i grzybami, mrożone 200 g (około 25 sztuk) – 27 zł.

Restauracja Krys-Stan, oferująca catering w lokalu przy ul. Kolejowej 11a, ma nieco bardziej rozbudowane menu, ale ceny są podobne. Za litr barszczu czerwonego trzeba zapłacić 30 zł, a zupy grzybowej z łazankami – 60 zł za litr. Z dań głównych do wyboru jest m.in. kaczka po warmińsku za 120 zł za kilogram, bigos warmiński z mięsem – 60 zł za kilogram czy filet z karpia zapiekany z jabłkiem w majeranku – 170 zł za kilogram. Z zakąsek zimnych można wybrać sałatkę jarzynową (1 kilogram) należy zapłacić 65 zł, za śledzia z cebulką w oleju – 80 zł za kilogram, a za pierogi z kapustą i grzybami – 55 zł za kilogram.

Z kolei restauracja Prosta 38 na Starym Mieście nie ma w ofercie śledzia w oleju. Można za to zamówić śledzia żydowsku lub śledzia w sosie tatarskim za 40 zł za słoik 450-gramowy słoik. Barszcz czerwony (900 ml) kosztuje 38 zł, pierogi z kapustą i grzybami (500 g) – 50 zł, a konfitowane udo kacze marynowane w miodzie i rozmarynie (200 g) – 30 zł. Restauracja proponuje także dania słodkie. Przykładowo za sernik świąteczny z białą czekoladą oblany słonym karmelem trzeba zapłacić 100 zł za kilogram.

Bar Dziupla na starówce ma nieco okrojone menu, ale również znajdziemy tam podstawowe potrawy wigilijne. Barszcz czerwony z grzybami (1 litr) kosztuje 22 zł, ryba po grecku (pół kilograma) – 34 zł, sałatka jarzynowa (pół kilograma) – 23 zł, a śledź w śmietanie (pół kilograma) – 26 zł. Z dań mrożonych można zamówić pierogi mrożone (10 sztuk), które kosztują 22 zł, uszka (300 g) – 40 zł czy bigos świąteczny za 26 zł za pół kilograma.

W cateringu Kasyno przy al. Sybiraków 2 można zdecydować się na dania wigilijne oraz świąteczne. W karcie wigilijnej widnieje m.in. barszcz czerwony (250 ml), który kosztuje 5 zł, śledź w oleju za 71 zł za kilogram, karp zapiekany z pieczarkami za 99 zł za kilogram, pierogi z kapustą i grzybami za 3,50 zł za sztukę czy kapusta wigilijna z grzybami za 64 zł za kilogram.

Restauracja Przystań przy ul. Żeglarskiej 3 także oferuje świąteczne jedzenie. Za barszcz czerwony (900 ml) należy uiścić opłatę w wysokości 26 zł, za zupę borowikową ze słodką śmietanką o tej samej pojemności – 82 zł. Z kolei z dań ciepłych można zamówić pierogi z kaczki w cenie 8 zł za sztukę, bigos staropolski (1 kg) kosztuje 79 zł, a filet z kaczki sous-vide z sosem pomarańczowym z whisky (180 g) – 52 zł. Z dań na zimno można wybrać filet z karpia w winnej galarecie za 28 zł (180 g), sałatkę jarzynową (1 kg) za 55 zł czy polędwicę z dorsza po grecku (140 g) za 25 zł. Można zamówić również ciasta. Do wyboru jest np. makowiec z rumem i bakaliami za 89 zł za kilogram czy piernik z kremem czekoladowo-daktylowym z rumem za 95 zł za kilogram.

W każdej z restauracji zamówione dania trzeba odebrać w lokalu, w którym dania zostały zamówione.

Świąteczne iluminacje w Olsztynie zachwycają. Prawdziwą „gwiazdą” jest choinka na starówce

Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]