Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]
Dania na warmińskich stołach
foto: Freepik
Makowiec
To ciasto, bez którego warmińska Wigilia nie może się obyć. Aromatyczny zapach maku i ciasta drożdżowego rozchodzi się po całym domu. Ciasto podawane jest z kawą lub tradycyjnym kompotem z wiśni, jabłek, śliwek czy rabarbaru.
więcej...
foto: pixabay.com
Ziemniaki na kilka sposobów
Kuchnia regionalna na co dzień składała się z postnych dań mącznych i ziemniaczanych. Podczas Wigilii także podaje się gotowane ziemniaki jako dodatek do dania mięsnego w postaci talarków czy pieczonych łódeczek. Warzywo obecne jest też w sałatce jarzynowej, zupie grzybowej czy przy śledziu.
więcej...
foto: pixabay.com
Pierogi z kapustą i grzybami
Ta tradycyjna potrawa musi pojawić się na stołach Warmii i Mazur. Pierogi są okraszone zeszkloną cebulką. Sekretem udanych pierogów jest nie tylko dobre ciasto, ale także farsz przygotowany z kapusty i grzybów. Najlepiej zrobić go z wysokiej jakości kiszonej kapusty oraz własnoręcznie zebranych i ususzonych leśnych grzybów.
więcej...
foto: pixabay.com
Dania z kaszy
Kasza na Warmii i Mazurach była wszechobecna. Z kaszą podawano m.in. pierogi, zupy czy dania ziemniaczane. Dodatkowo kasza ugotowana na sypko służyła jako dodatek do ryb czy dań mięsnych.
więcej...
foto: pixabay.com
Śledzie
Zazwyczaj na zimno podaje się śledzia w oleju, chociaż nie brakuje również bardziej wymyślnych pozycji. Na stołach goszczą śledzie w śmietanie i ziemniakach czy rolmopsy z papryką lub śliwkami.
więcej...
foto: pixabay.com
Ryby z mazurskich jezior
Dawniej podawano to, co rybacy złowili z mazurskich jezior. Teraz, oprócz karpia, podaje się najczęściej lina w śmietanie, pieczonego sandacza w maśle czy filety z okonia w sosie cytrynowym.
więcej...
foto: pixabay.com
Zupa owocowa
Na stołach pojawiały się barszcz czerwony, zupa grzybowa czy rybna, ale prawdziwą królową była zupa owocowa. Podawana jest z makaronem, z dodatkiem suszonych śliwek, jagód lub borówek.
więcej...
foto: pixabay.com
Gęś
Tradycyjna gęś po warmińsku faszerowana jest cielęciną, podrobami, mięsem kaczym, jabłkami i śliwkami. Podawana jest z kapustą modrą. Jako dodatek do mięsa może pojawić się kasza, a także ziemniaki.