Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Dania na warmińskich stołach

Dania na warmińskich stołach

Autor: Freepic.com
Makowiec

Makowiec

To ciasto, bez którego warmińska Wigilia nie może się obyć. Aromatyczny zapach maku i ciasta drożdżowego rozchodzi się po całym domu. Ciasto podawane jest z kawą lub tradycyjnym kompotem z wiśni, jabłek, śliwek czy rabarbaru.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Ziemniaki na kilka sposobów

Ziemniaki na kilka sposobów

Kuchnia regionalna na co dzień składała się z postnych dań mącznych i ziemniaczanych. Podczas Wigilii także podaje się gotowane ziemniaki jako dodatek do dania mięsnego w postaci talarków czy pieczonych łódeczek. Warzywo obecne jest też w sałatce jarzynowej, zupie grzybowej czy przy śledziu.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Ta tradycyjna potrawa musi pojawić się na stołach Warmii i Mazur. Pierogi są okraszone zeszkloną cebulką. Sekretem udanych pierogów jest nie tylko dobre ciasto, ale także farsz przygotowany z kapusty i grzybów. Najlepiej zrobić go z wysokiej jakości kiszonej kapusty oraz własnoręcznie zebranych i ususzonych leśnych grzybów.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Dania z kaszy

Dania z kaszy

Kasza na Warmii i Mazurach była wszechobecna. Z kaszą podawano m.in. pierogi, zupy czy dania ziemniaczane. Dodatkowo kasza ugotowana na sypko służyła jako dodatek do ryb czy dań mięsnych.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Śledzie

Śledzie

Zazwyczaj na zimno podaje się śledzia w oleju, chociaż nie brakuje również bardziej wymyślnych pozycji. Na stołach goszczą śledzie w śmietanie i ziemniakach czy rolmopsy z papryką lub śliwkami.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Ryby z mazurskich jezior

Ryby z mazurskich jezior

Dawniej podawano to, co rybacy złowili z mazurskich jezior. Teraz, oprócz karpia, podaje się najczęściej lina w śmietanie, pieczonego sandacza w maśle czy filety z okonia w sosie cytrynowym.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Zupa owocowa

Zupa owocowa

Na stołach pojawiały się barszcz czerwony, zupa grzybowa czy rybna, ale prawdziwą królową była zupa owocowa. Podawana jest z makaronem, z dodatkiem suszonych śliwek, jagód lub borówek.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Gęś

Gęś

Tradycyjna gęś po warmińsku faszerowana jest cielęciną, podrobami, mięsem kaczym, jabłkami i śliwkami. Podawana jest z kapustą modrą. Jako dodatek do mięsa może pojawić się kasza, a także ziemniaki.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Dania na warmińskich stołach
Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]
Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]
Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]
Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]
Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]
Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]
Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]
Jakie dania królują na wigilijnych stołach na Warmii i Mazurach? Ta potrawa może zaskoczyć! [ZDJĘCIA]
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email