Tłusty Czwartek. Sprawdzamy, jak powstają pyszne olsztyńskie pączki [AUDIO, WIDEO]

2021-02-10 22:54

Jedni ile się da, a inni – symbolicznie. Będą i tacy, którzy się nie skuszą, choć tradycja przemawia za tym, by „na szczęście” zjeść przynajmniej jedną sztukę. Do śniadania lub zamiast, do kawy lub herbaty, w porze obiadu i kolacji. Menu na Tłusty Czwartek nie jest skomplikowane: pączki! W każdej postaci, o każdej i w każdej, dostępnej ilości. Tłuściutkie, nadziane i koniecznie oblane. Pod lupę bierzemy pączka rodem z Olsztyna.

Tłusty czwartek w Olsztynie – Jak powstają pyszne pączki?

Tutaj praca wre od świtu i potrwa z pewnością do kolejnego poranka. Mowa o olsztyńskiej Piekarni Cukierni Cymes. Zadaniem jest przygotować tyle pączków, żeby wystarczyło dla każdego. Tylko tu powstanie ich ok. 100 tysięcy. Największą i niesłabnącą popularnością cieszą się klasyczne pączki: z pomadą i cukrem pudrem. Są też inne wersje: z budyniem, toffi, czekoladą.

Podstawą są dobre składniki: dobra mąka, jajka, tłuszcz i cukier. I z tego ma powstać bardzo pyszny pączek – mówi kierownik produkcji Jan Tylicki. Surowe pączki są smażone w głębokim tłuszczu, nadziewane i pomadowane.

Posłuchaj: z Janem Tylickim, kierownikiem produkcji w Piekarni Cukierni Cymes rozmawia Anita Zalewska
Święta kościelne. Czy znasz najważniejsze daty?
Pytanie 1 z 10
Kiedy obchodzimy Trzech Króli?

Zobacz koniecznie wideo, w którym pokazujemy, jak zawodowcy robią pączki na Tłusty Czwartek!

Tłusty Czwartek to nie tylko tradycyjne pączki. Smakołykami tego dnia są też faworki (inaczej „chruściki” czy „chrust”) oraz pączusie twarogowe. A Wy które z tych przysmaków lubicie najbardziej? I ile zjecie pączków? Dajcie znać, jak obchodzicie Tłusty Czwartek na [email protected]