Sieć "Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury". Na liście pięć nowych restauracji
Znak "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury" pomaga odnaleźć miejsca w całym województwie, w których można spróbować regionalnych specjałów. Do sieci należą wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem. Muszą one spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.
Do ich grona w listopadzie dołączyło ośmiu nowych członków, w tym pięć z kategorii "Gastronomia". Znalazły się wśród nich takie restauracje jak:
- Kawiarnia Moja w Olsztynie,
- Gospoda Pod Łabędziem w Łuknajnie,
- Gospoda Warmińska w Butrynach,
- Restauracja "Ziemniak na drugie" w Kieźlinach,
- Restauracja Rybna "Rybaśka" w Koszelewach.
Pozostałymi restauracjami, które należą do sieci "Dziedzictwa Kulinarnego Warmia i Mazury", są:
- Restauracja "Cudne Manowce" w Olsztynie,
- Karczma w Stodole w Tomaszkowie,
- Karczma Łabędź w Iławie,
- Zajazd "Tusinek" w Rozogach,
- Karczma Berta w Świętej Lipce,
- Karczma Krys – Stan w Olsztynie,
- Restauracja z Zielonym Piecem w Olsztynku,
- Zajazd Wiejski – Elżbieta Mieczkowska w Szczechach Wielkich,
- Smażalnia Pluski w Pluskach,
- Karczma Skansen Olsztynek w Olsztynku,
- Gościniec Ryński Młyn w Rynie.
Aktualnie do sieci należy 60 członków. Certyfikatem mogą posługiwać się przez dwa lata kalendarzowe.
Sieć "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury" została powołana uchwałą zarządu województwa w 2023 roku do m.in. promocji żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na surowcach pochodzących z województwa warmińsko-mazurskiego. Służy także zachowaniu dziedzictwa kulinarnego regionu, podniesieniu jego atrakcyjności turystycznej, jak również wzmocnieniu konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw.
Gdzie w Olsztynie można zjeść najlepszy obiad? Do tych restauracji warto zajrzeć!