Salmonella w jajkach. GIS wydało nowe ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella na powierzchni skorupek jaj w 3 z 5 badanych próbek.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
- Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.
- Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304
- Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.
- Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304
- Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ - Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy. W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku, a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich stad fermy w Sokołowicach. Postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie jest w toku.
Co ważne, nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.