gastronomia

Najlepsza pizzeria w Olsztynie 2023. Mieszkańcy wskazali, gdzie warto iść na pizzę [LISTA]

2024-01-17 8:47

Światowy Dzień Pizzy 2024. Pizza to jedno z najbardziej uwielbianych dań na całym świecie. W zależności od zakątka globu czy restauracji różni się recepturą ciasta i dodatkami, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie. W Olsztynie również nie brakuje fenomenalnych pizzerii, które kuszą przechodniów obłędnym zapachem. Zatem, które pizzerie w Olsztynie są najlepsze? Listę lokali przygotowaliśmy na podstawie poleceń mieszkańców.

Pizza to włoskie danie, które zostało szeroko rozpowszechnione na całym świecie. Płaski placek z ciasta drożdżowego, smarowany sosem pomidorowym, posypywany tartym serem i ziołami, pieczony jest w bardzo mocno nagrzanym piecu. Świetnie smakuje podany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Obecnie istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, którymi mogą być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, a nawet słodkie owoce i sosy. A gdzie zjeść najlepszą? Szeroki wybór pizzerii znajdziemy m.in. w Olsztynie w województwie warmińsko-mazurskim. Najpopularniejsze miejsca wyłoniliśmy dzięki mieszkańcom, którzy zostawili swoje polecenia na naszym fanpage’u Eska Olsztyn News.

Najlepsza pizzeria w Olsztynie. Te lokale polecają mieszkańcy

Przeglądając komentarze, najwięcej poleceń miała pizzeria "Non Solo Pizza" mieszcząca się przy ulicy Barcza. "Non solo pyszna a obsługa przemiła", "Non solo włoska pizza produkty dobrej jakości. Polecam" – komentują mieszkańcy.

W ofercie pizzerii znajdziemy najzwyklejszą margheritę za 26,50 zł, ale też nieco bardziej wyszukane wariacje takie jak np. pizza z sosem dyniowym, mozzarellą, gorgonzolą, gęsią, czerwoną cebulą, konfiturą z czarnej porzeczki, rukolą oraz oliwą rozmarynową – w cenie 41,50 zł.

Wiele osób zachwycało się również pizzerią "Wiśniowy Piec" przy ulicy Kołobrzeskiej czy "Drewno i Ogień" przy ulicy Prostej. To jednak nie wszystko. Jakie jeszcze pizzerie w Olsztynie, według mieszkańców, są najlepsze? Listę miejsc znajdziesz w galerii poniżej.

Jak powstaje mistrzowska pizza? Wojciech Madyś | Tak trzeba żyć #21 Eska Rock