Imprezy kulinarne na Warmii i Mazurach. Co będzie się działo?
Imprezy kulinarne zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem mieszkańców danego miasta, a także turystów. Nic dziwnego, w końcu można liczyć na pyszny poczęstunek przygotowany przez mistrzów fachu. Przez całe wakacje na Warmii i Mazurach odbywać się będą wydarzenia gastronomiczne. Najbliższa z nich zaplanowana jest na sobotę (6 lipca) w Mikołajkach. Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie“ to ważny punkt programu obchodów Dni Mikołajek, które potrwają od 5 do 7 lipca.
- Festiwal rybny ma już swoją długą tradycję, dla wielu mieszkańców i turystów stanowi ważny przystanek na wakacyjnej mapie - mówi marszałek Marcin Kuchciński. - Świeże ryby i oparte na nich produkty regionalne są zawsze magnesem przyciągającym gości, a władze regionu są od lat zainteresowane gospodarczym i rekreacyjnym wykorzystaniem zasobów naturalnych w sposób racjonalny. Cieszę się, że w popularyzację takiej aktywności co roku włączają się także gospodarze Mikołajek i sąsiednich miejscowości, bowiem Wielkie Jeziora Mazurskie to nie tylko nasza wizytówka, obszar niezwykle atrakcyjny turystycznie. Chcemy, aby był on kojarzony z dobrym klimatem - dla żeglarstwa, wędkarstwa, sportu, każdej aktywności, a także dla inwestycji, rozwoju przedsiębiorczości, zrównoważonej gospodarki.
Kalendarz imprez kulinarnych 2024 jak co roku jest bogaty i niezwykle różnorodny. Po Olsztynie, gdzie gotował Karol Okrasa, i Mikołajkach wydarzenia będą się odbywały w lipcu i sierpniu kolejno w: Pasymiu, Świętajnie, Rozogach, Gołdapi, Żytkiejmach, Olsztynku, Olecku i Elblągu. Na wrzesień organizatorzy zaplanowali jeszcze festiwale w Olsztynie, Olszynach z finałem w Kraplewie.
- Sięganie po lokalne przysmaki, nie tylko podczas wakacyjnych podróży, ale również na co dzień, jest modne i wspiera rozwój lokalnej gospodarki - dodaje marszałek Marcin Kuchciński. - Doceniając ten dorobek, samorząd województwa ustanowił sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Planując wakacje i podróże po Warmii, Mazurach i Powiślu warto zajrzeć na stronę internetową i świadomie skorzystać z naszej oferty kulinarnej.
Sieć została powołana przez zarząd województwa 24 kwietnia 2023 r. i jest efektem decyzji o opracowaniu regionalnego systemu oznakowania identyfikującego obiekty oraz produkty spożywcze i potrawy wytwarzane w regionie. Jej celem jest m.in. promocja zdrowej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności. Do sieci należą wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia,co ma być gwarancją jakości dla konsumentów.
Kalendarz wydarzeń kulinarnych. Sprawdź harmonogram!
W lipcu odbędzie się m.in. V Festiwal Drożdży w Pasymiu, który zaplanowano na 13 lipca czy biesiada „Dzik kontra świnia” w Świętajnie (27 lipca). Z kolei w sierpniu chętni będą mogli odwiedzić m.in. Gołdap, Olsztynek czy Olecko, gdzie odbędą się kolejno: Regionalny Festiwal Pogranicza „Kartaczewo” (4 sierpnia), Regionalne Święto Ziół (15 sierpnia) oraz Olecko mlekiem i miodem płynące (18 sierpnia). Pełną listę festiwali oraz harmonogram można zobaczyć na poniższym plakacie.
![Kalendarz imprez kulinarnych na wakacje. Sprawdź, jakie pyszne wydarzenia odbędą się na Warmii i Mazurach!](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-sLY4-idzx-kZeY_kalendarz-imprez-kulinarnych-na-wakacje-sprawdz-jakie-pyszne-wydarzenia-odbeda-sie-na-warmii-i-mazurach-664x0-nocrop.jpg)
i
Targi żywności regionalnej w Olsztynie. Karol Okrasa gotował na starówce. Zobacz zdjęcia!
Listen on Spreaker.