Tak kiedyś przygotowywano się do Świąt Bożego Narodzenia

i

Autor: pixabay.com

biznes

Tego maku nie dodawaj do świątecznych potraw. GIS ostrzega. "Niepożądane skutki zdrowotne"

2024-12-18 14:38

Już niebawem stoły będą uginać się od świątecznego jedzenia, a na wielu z nich z pewnością nie zabraknie makowca czy kutii. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina jednak, by uważać na to, jakiego maku używamy do przygotowania tych przysmaków. Możemy bowiem narazić siebie i bliskich na niepożądane skutki zdrowotne.

GIS wydał ostrzeżenie w sprawie maku

Nasiona maku uzyskuje się z maku lekarskiego, który zawiera naturalne alkaloidy opium. I chociaż same nasiona nie zawierają tego typu substancji, to mogą zostać zanieczyszczone podczas zbioru lub przechowywania. Dlatego przepisy prawa żywnościowego określają dopuszczalne poziomy alkaloidów opium w maku, które są wyższe dla przetwórstwa przemysłowego, a niższe dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.

Na co zwracać uwagę, kupując mak? Zalecenia

Zanim jednak kupimy mak do wyrobu ciast czy potraw, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by mak był przeznaczony wyłącznie do spożycia przez indywidualnych konsumentów oraz pochodził od sprawdzonych sprzedawców.

Ponadto powinien być zapakowany w szczelne, oryginalne opakowania jednostkowe, zawierające wymagane przepisami prawa oznakowanie, w tym nazwę produktu, datę trwałości i informację o kraju pochodzenia. Jeśli mak jest sprzedawany w opakowaniu zbiorczym (np. worku), na wagę, należy upewnić się u sprzedającego co do przeznaczenia i źródła pochodzenia maku, najlepiej na podstawie okazanych dokumentów.

– Do wyrobów świątecznych ciast i potraw w gospodarstwach domowych nie należy kupować maku przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego. Nieprzestrzeganie tej zasady może spowodować niepożądane skutki zdrowotne – podkreśla GIS.

Kontrole przed świętami

Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi przedświąteczną akcję kontrolną, aby zweryfikować, czy mak w opakowaniach zbiorczych dostępny w miejscach obrotu detalicznego, np. na bazarach, w supermarketach, spełnia wymagania dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.

Olsztyn Radio ESKA Google News
Autor:

Tak kiedyś przygotowywano się do Świąt Bożego Narodzenia

Czy rozpoznasz te bożonarodzeniowe potrawy z całego świata?
Pytanie 1 z 10
Charakterystyczne ciasto - mince Pie
Odpalamy święta w Olsztynie 2024! Na Starym Mieście rozbłysła piękna choinka