GIS wydał ostrzeżenie w sprawie maku
Nasiona maku uzyskuje się z maku lekarskiego, który zawiera naturalne alkaloidy opium. I chociaż same nasiona nie zawierają tego typu substancji, to mogą zostać zanieczyszczone podczas zbioru lub przechowywania. Dlatego przepisy prawa żywnościowego określają dopuszczalne poziomy alkaloidów opium w maku, które są wyższe dla przetwórstwa przemysłowego, a niższe dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.
Na co zwracać uwagę, kupując mak? Zalecenia
Zanim jednak kupimy mak do wyrobu ciast czy potraw, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by mak był przeznaczony wyłącznie do spożycia przez indywidualnych konsumentów oraz pochodził od sprawdzonych sprzedawców.
Ponadto powinien być zapakowany w szczelne, oryginalne opakowania jednostkowe, zawierające wymagane przepisami prawa oznakowanie, w tym nazwę produktu, datę trwałości i informację o kraju pochodzenia. Jeśli mak jest sprzedawany w opakowaniu zbiorczym (np. worku), na wagę, należy upewnić się u sprzedającego co do przeznaczenia i źródła pochodzenia maku, najlepiej na podstawie okazanych dokumentów.
– Do wyrobów świątecznych ciast i potraw w gospodarstwach domowych nie należy kupować maku przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego. Nieprzestrzeganie tej zasady może spowodować niepożądane skutki zdrowotne – podkreśla GIS.
Kontrole przed świętami
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi przedświąteczną akcję kontrolną, aby zweryfikować, czy mak w opakowaniach zbiorczych dostępny w miejscach obrotu detalicznego, np. na bazarach, w supermarketach, spełnia wymagania dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.
Tak kiedyś przygotowywano się do Świąt Bożego Narodzenia