McDonald's to jedna z najpopularniejszych sieci restauracji typu fast-food na świecie. W Polsce pierwsza restauracja zaczęła działalność 17 czerwca 1992 roku u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie. Już w dniu otwarcia miejsce to cieszyło się ogromnym zainteresowaniem – w ciągu kilkunastu godzin odwiedziło je ponad 45 tys. osób.
W 1994 roku w Częstochowie, przy trasie szybkiego ruchu, otwarto pierwszy punkt McDrive, umożliwiający składanie zamówień bez wychodzenia z samochodu. Kilkanaście lat później, w 2008 roku, w Poznaniu powstało pierwsze McCafé z kawą i słodkimi przekąskami.
Jak w przyszłości będzie wyglądał McDonald’s w Polsce?
Na przestrzeni lat McDonald's dynamicznie się rozwijał, wprowadzając innowacje dostosowane do zmieniających się oczekiwań klientów. Jednym z ważniejszych rozwiązań było wprowadzenie samoobsługowych kiosków, które umożliwiają szybkie i wygodne składanie zamówień bez konieczności oczekiwania w kolejce do tradycyjnej kasy. Choć dziś takie rozwiązanie jest standardem, jeszcze kilka lat temu uchodziło za technologiczną rewolucję.
A jak może wyglądać polski McDonald's w przyszłości? Z pewnością stanie się jeszcze bardziej zautomatyzowany. Przykładem są Złote Łuki w Korei Południowej.
Restaurację odwiedziła pewna tiktokerka. Na krótkim nagraniu opublikowanym w sieci można dostrzec, że cały proces składania i odbioru zamówienia odbywa się bez udziału ludzi. Wystarczy podejść do maszyny, która przyjmuje zamówienie. Następnie na interaktywnej tablicy pojawia się nasz numerek. Wówczas należy zapukać w oznaczoną tym numerkiem skrytkę. Box automatycznie się otwiera, a w środku znajdujemy gotowe zamówienie.
"Czasami to miło nie mieć żadnego kontaktu z ludźmi" - skomentowała swoją wizytę w koreańskim McDonald's tiktokerka Lauren Wolfe.
Poniżej obejrzycie nagranie z wizyty w koreańskim McDonald's.
Tak wygląda Burger Drwala 2024!