Polacy zajadają się nim w święta Bożego Narodzenia. Nie wiedzą, że szkodzi zdrowiu!

i

Autor: pexels.com, AKPA

Boże Narodzenie

Polacy zajadają się nim w święta Bożego Narodzenia. Nie wiedzą, że szkodzi zdrowiu!

2023-12-19 6:50

Barszcz czerwony to zupa, która gości na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Najlepszy jest oczywiście ten zrobiony samodzielnie na zakwasie z prawdziwych buraków, ale nie każdy potrafi lub ma czas go samodzielnie przygotować. Wiele osób sięga wówczas po gotowy barszcz ze sklepu. Warto jednak wiedzieć, ze nie wszystkie są dobre dla naszego zdrowia.

Jeżeli myśleliście, że wszystko jedno, jaki barszcz w sklepie kupujecie, to jesteście w ogromnym błędzie. Nie chodzi tylko o walory smakowe, ale przede wszystkim o skład produktów. Ekspertka żywieniowa Katarzyna Bosacka wskazuje, na co zwrócić uwagę przy wyborze gotowego barszczu na święta.

Jaki barszcz ze sklepu jest najlepszy? Katarzyna Bosacka tłumaczy

Najgorszym wyborem jest barszcz w proszku. W nim zazwyczaj znajdziemy znikomą ilość buraka w wersji sproszkowanej. Zawiera za to sztuczne aromaty, cukier czy wzmacniacze smaku. Zdecydowanie lepiej kupić barszcz czerwony w kartonie lub butelce.

– Czym różni się tak naprawdę barszcz w kartonie od tego w butelce? Ten w kartonie nadaje się do spożycia od razu. Wystarczy wlać go do garnka, podgrzać (nie zagotowywać) i już można jeść. Natomiast ten w butelce jest koncentratem soku z buraków, to oznacza, że trzeba go dodać do wody (albo bulionu) i zagotować – tłumaczy Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie.

Kupując barszcz w butelce, należy wybrać ten, który ma w składzie sok z buraków kiszonych. – Oznacza to, że jest to prawdziwy zakwas, który pozwoli nam uzyskać naturalny smak barszczu. Jest lekko kwaśny, ma niewiele cukru, więc sami możemy zdecydować, ile chcemy go dodać – informuje. Jeżeli jednak zdecydujemy się na barszcz w kartonie, powinniśmy wiedzieć, że taki zawiera sporo cukru – nawet 14 łyżeczek w litrze.

– Barszcz musi być lekko słodki – to fakt (buraki same w sobie są słodkie), ale najlepiej jak sami decydujemy, ile cukru do niego dodamy. Do tego sok z cytryny, aromatyczne przyprawy tj. majeranek i mamy pyszny wigilijny barszcz. Pójście na skróty nie zawsze jest złe, ważne, żeby wybrać mądrze – dodaje ekspertka.

Quiz. Kultowe świąteczne filmy. Aktorzy, którzy zagrali role

Pytanie 1 z 10
Kto zagrał Elfa w filmie „Elf” z 2003 roku?
Odwiedziliśmy Konsulat Świętego Mikołaja w Kętrzynie. Jak było? Zobaczcie!