Nie jedz tego! GIS wycofał dwa popularne produkty. Mogą zagrażać naszemu zdrowiu

2020-10-30 9:06

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dwa ważne komunikaty dotyczące produktów, które mogą zagrażać naszemu zdrowia. Dotyczą masła skażonego pałeczkami Salmonella oraz tatara wołowego z bakteriami Escherichia coli wytwarzającymi toksynę Shiga. Więcej na ten temat czytaj na ESKA Olsztyn.

ESKA XD #008

Salmonella w maśle. GIS wycofuje partię produktu

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) opublikowane zostały dwa ostrzeżenia dotyczące żywności. Pierwsze z nich dotyczy jednej partii Masło Extra Lumiko, w której wykryto pałeczki Salmonella. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g
  • Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020  051 13:06
  • Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną, właściwą do nadzoru nad producentem masła. Obecnie trwa postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia. Produkty zostały natomiast wycofane ze sprzedaży. Ustalono listy dystrybucyjne i przesłano informację o niebezpiecznej żywności do właściwych miejscowo Państwowych Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych w Sosnowcu oraz Rawie Mazowieckiej. Ponadto polecono wykonanie badań w kierunku Salmonella spp. wszystkich partii produkcyjnych dla produktu Masło 82% (w tym wszystkie produkty o zawartości min. 82% tłuszczu mlecznego o wszystkich nazwach handlowych) będących aktualnie pod nadzorem producenta.

Uwielbiasz fast foody? Przekonajmy się! Dopasuj ich nazwy do zdjęcia [QUIZ]

Pytanie 1 z 15
Fast food z obrazka to:
Uwielbiasz fast foody? Przekonajmy się! Dopasuj ich nazwy do zdjęcia

GIS ostrzega. Groźna bakteria w tatarze wołowym

Drugie ostrzeżenie dotyczy tatara wołowego. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: „Sokołów Tatar wołowy”, 200 g.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g
  • Numer partii: 02891 02892K
  • Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020
  • Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Starachowicach powiadomił o przedmiotowej sprawie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu Powiatowego Lekarza Weterynarii. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego.

Posłuchaj, co jeść by mieć zdrowy żołądek. To materiał z cyklu dobrze posłuchać. Podcasty z poradami.