Spis treści
- Jakie grzyby jadalne rosną w maju?
- Gdzie na grzyby w maju?
- Gdzie grzybów zbierać nie wolno?
- Jak zbierać grzyby? Podstawowe zasady
Wypad na grzyby w maju? Czemu nie! Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że już wiosną można znaleźć przepyszne jadalne grzyby w polskich lasach czy na łąkach. Wystarczy wziąć wiklinowy koszyk, mały nożyk, odpowiednio się ubrać i ruszyć na poszukiwania. Pamiętajmy jednak, że obfite grzybobrania są związane z warunkami pogodowymi. Jeśli w dzień padał deszcz, a noc nie przyniosła przymrozków, można liczyć na to, że maksymalnie po dwóch dniach w lesie pojawią się dorodne grzyby.
Jakie grzyby jadalne rosną w maju?
W maju rośnie wiele przepysznych grzybów, które wyśmienicie smakują zarówno smażone, jak i pieczone. Po wiosennych deszczach w lasach warto szukać przede wszystkim smardza jadalnego, zwanego również smardzem zwyczajnym lub smorzem. Na łąkach z kolei znajdziemy pieczarkę łąkową, zwaną także pieczarką polną, polową, ogrodową lub piekarką. To jednak nie wszystko. Jakie jeszcze grzyby jadalne rosną w maju? Listę znajdziesz w galerii poniżej.
Gdzie na grzyby w maju?
Gdzie szukać grzybów w maju? To zależy od gatunków, które nas interesują. Każdy gatunek grzyba preferuje bowiem sąsiedztwo określonych drzew. Warto zbaczać z leśnych ścieżek w poszukiwaniu ciepłych, zacienionych miejsc. W województwie warmińsko-mazurskim na grzyby warto wybrać się do lasów łańskich, taborskich, w okolice Ostródy, Morąga, Mikołajek, Rucianego-Nidy czy Wielbarku.
Gdzie grzybów zbierać nie wolno?
Nie każdy jest świadomy tego, że w niektórych miejscach zbieranie grzybów jest zabronione. A za złamanie przepisów mogą grozić wysokie kary. Grzybów nie wolno zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu: na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać również zakazu wstępu na tereny wojskowe.
Jak zbierać grzyby? Podstawowe zasady
Wybierając się do lasu na grzyby, warto pamiętać o podstawowych zasadach dobrego grzybobrania. Najważniejsze z nich podają Lasy Państwowe:
- Zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne;
- Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy;
- Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone;
- Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie;
- Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni;
- Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości;
- Nie zbierajmy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną;
- Nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących, np. muchomorów;
- W lesie zachowujmy się cicho;
- Nie śmiećmy ani w lesie, ani na obrzeżu lasu. Śmieci wszędzie źle o nas świadczą.
Źródło: Lasy Państwowe