Najbardziej trujące grzyby w Polsce. Ich zjedzenie grozi śmiercią! [GALERIA]

2020-06-30 8:11

Sezon na grzyby w tym roku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. W lasach pojawiają się już pierwsze okazy. Osoby, które zamierzają wybrać się do lasu, powinny pamiętać jednak, że najbardziej trujące grzyby bywają łudząco podobne do grzybów jadalnych. A zjedzenie niektórych z nich może grozić śmiercią. Z tego powodu przygotowaliśmy zestawienie TOP 10 najbardziej trujących grzybów.

Sezon na grzyby 2020. Pierwsze okazy już w lasach

Corocznie, późnym latem i jesienią polskie lasy przeżywają prawdziwe oblężenie zbieraczy grzybów. Jednak już teraz grzybiarze potrafią znaleźć prawdziwe okazy. Wszystko dzięki większej ilości opadów i nieco wyższej temperaturze. Ministerstwo Środowiska już na początku czerwca opublikowało zdjęcie jednego z pierwszych tegorocznych okazów znalezionego w Nadleśnictwie Wałbrzych.

Czytaj też: Grzyby w czerwcu? Pierwsze okazy w polskich lasach już są [INFORMATOR]

Najbardziej trujące grzyby w Polsce. Jak odróżnić je od jadalnych?

I choć wydawać by się mogło, że gatunki grzybów znamy tak dobrze jak własną kieszeń, w niektórych przypadkach możemy się pomylić. Bardzo często najbardziej trujące grzyby są identyczne do tych jadalnych. Ogólna zasada początkujących grzybiarzy mówi, iż nie należy zrywać tych gatunków, które zamiast tzw. gąbki pod kapeluszem mają blaszki.

Które grzyby są śmiertelnie trujące? Zobacz zestawienie:

Czym różnią się grzyby śmiertelnie trujące od trujących?

Według danych przygotowanych przez specjalistów ze Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych i Centrum Informacji Lasów Państwowych, grzyby najbardziej trujące, ze względu na zawartość substancji trujących o różnym sposobie i sile działania toksycznego na ludzki organizm, dzielimy na:

  • grzyby śmiertelnie trujące, które uszkadzają głównie wątrobę i nerki oraz w dalszej kolejności inne narządy miąższowe (np. śledzionę, serce). Zawierają one swoiste jady, takie jak: amanityna, falloidyna, giromitryna, orelanina. Do tej grupy grzybów należą: muchomor sromotnikowy, muchomor jadowity, muchomor zielonawy, muchomor wiosenny, piestrznica kasztanowata, zasłonak rudy i zasłonak brodaty.
  • grzyby trujące, które działają na system nerwowy zawierają toksycznej muskaryny powodujące podrażnienie ośrodkowego układu nerwowego i układu przywspółczulnego, co prowadzi do wystąpienia tzw. objawów muskarynowych (poty, ślinotok, łzawienie, zwężenie źrenic, zwolnienie akcji serca i zaburzenia oddychania). Do tej grupy grzybów należą: strzępiaki (np. strzępiak ceglasty), lejkówka jadowita (odbielona) i strumykowa, muchomor czerwony i plamisty, wieruszka zatokowata, krowiak podwinięty (olszówka), maślanka wiązkowa, czubajka czerwieniejąca (odmiana ogrodowa), czernidłak pospolity.

To grzyby jadalne czy trujące? [QUIZ]

Pytanie 1 z 10
Ten grzyb to smardz. Czy jest jadalny?
Zdjęcie

Oto kilka podstawowych zasad odpowiedzialnego grzybiarza:

  • Nie zbieraj grzybów, których nie znasz.
  • Jeśli nie jesteś pewny rozpoznanego grzyba, nie wrzucaj go do koszyka z innymi.
  • Nie mając doświadczenia, nie zbieraj grzybów blaszkowych. Tylko owocniki przypominające od spodu gąbkę (rurkowe) dają gwarancję, że nie dojdzie do zatrucia śmiertelnego.
  • Wybieraj okazy dorosłe. Malutkie owocniki trudno odróżnić od trujących.
  • Nie zbieraj starych grzybów. Są niesmaczne i mogą być toksyczne (rozpoczął się w nich proces gnilny).
  • Nie niszcz grzybów niejadalnych. Są ważnym ogniwem w leśnym ekosystemie. Niektóre z nich są pod ścisłą ochroną, np. borowik szatański, bardzo rzadki i wyjątkowo piękny.

Dlaczego pszczoły są tak ważne? Miodobranie w Lublinie