Te produkty zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych
Warmia i Mazury mają bogatą historię. Dotyczy to także kulinariów. Kuchnia warmińsko-mazurska bogata była w „dary natury”, w tym w ziemniaki. To z nich przygotowywano wiele dań, bo były nie tylko tanie, ale także pożywne. Region ten zamieszkiwali w większości chłopi, dlatego potrawy musiały być syte, żeby można było nabrać sił do pracy w polu.
Jednak dania te są również zdrowie i przygotowywane z produktów wysokiej jakości. Dlatego wiele z nich zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na listę są wpisywane tylko produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej.
Farszynki, dzyndzałki i plince. Te potrawy są charakterystyczne dla naszego regionu
Niektóre nazwy potraw brzmią całkiem obco, nawet niektórym mieszkańcom Warmii i Mazur. Na Liście Produktów Tradycyjnych w kategorii „Gotowe dania i potrawy” znalazło się aż 10 dań kuchni regionu. Mieliście kiedyś okazję jeść farszynki, plince z pomoćką albo dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami? Jeśli nie, to dowiecie się, co to za potrawy w naszej galerii.