turystyka

Dzyndzałki to przysmak z Warmii i Mazur. Gdzie zjeść najsmaczniejsze? Mamy listę sprawdzonych miejsc

2024-10-18 14:13

Każdy region w Polsce ma swoje dania regionalne, których grzechem jest nie spróbować. Na Warmii i Mazurach jednym z popularniejszych z pewnością są dzyndzałki. Mieszkańców zapytaliśmy o to, gdzie można zjeść najsmaczniejsze. Sprawdzone miejscówki znajdziecie w naszej galerii zdjęć.

Spis treści

  1. Czym są dzyndzałki?
  2. Dwa rodzaje dzyndzałek na Warmii i Mazurach
  3. Gdzie zjeść najsmaczniejsze dzyndzałki na Warmii i Mazurach? Lista sprawdzonych miejsc

Czym są dzyndzałki?

Dzyndzałki, zwane także dzybdzałkami czy dzybdzalikami, to rodzaj małych pierożków przypominających tradycyjne, litewskie kołduny. Potrawa przybyła na obszar Warmii i Mazur wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich. W 2019 roku natomiast została wpisana na listę produktów tradycyjnych Warmii i Mazur. A skąd taka nietypowa nazwa pierogów? Otóż nazwa dzyndzałki najprawdopodobniej pochodzi od charakterystycznych brzegów pieroga, w postaci długich uszu, tzw. "dzyndzli".

Dwa rodzaje dzyndzałek na Warmii i Mazurach

Na Warmii i Mazurach wyróżnia się dwa rodzaje dzyndzałek:

  • dzyndzałki warmińskie
  • dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Dzyndzałki warmińskie to pierożki z surowym mięsem wołowym. Przyrządza się je ze starannie oczyszczonej, zmielonej z łojem i cebulą, wołowiny. Podawane są w gorącym rosole lub czerwonym barszczu.

Do wyprodukowania tradycyjnych dzyndzałków z hreczką i skrzeczkami potrzebna jest kasza gryczana, wędzony boczek, cebula, ugotowane jaja, z których przyrządzany jest wyrazisty farsz doprawiony solą i pieprzem. Natomiast ciasto na pierożki przygotowuje się z mąki pszennej, jednego żółtka, oleju, wody oraz soli. Ugotowane pierożki, podawane są ze skrzeczkami sporządzonymi z pokrojonego w kostkę, podsmażonego boczku z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Gdzie zjeść najsmaczniejsze dzyndzałki na Warmii i Mazurach? Lista sprawdzonych miejsc

W województwie warmińsko-mazurskim mamy sporo restauracji, w których można zamówić dzyndzałki. O sprawdzone miejsca zapytaliśmy naszych Czytelników, mieszkańców Warmii i Mazur. Wiele osób wskazywało Karczmę Warmińską w Gietrzwałdzie, Gospodę Warmińską w Butrynach czy Cudne Manowce w Olsztynie. To jednak nie wszystko. Listę ośmiu miejsc z najlepszymi dzyndzałkami znajdziesz w galerii poniżej.

Te potrawy zjesz wyłącznie na Warmii i Mazurach. My podajemy opis, a ty nazwę [QUIZ]
Pytanie 1 z 10
Ta zupa przygotowywana jest na wywarze z boczku i chudej kiełbasy. Dodaje się do niej ziemniaki, cebulę i włoszczyznę. Po ugotowaniu doprawiano ją śmietaną, musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem. To:
Eska Summer City Olsztyn! Przepyszna wizyta w Nova Sushi