Koszyczek wielkanocny. Co wkładamy do środka?
Koszyczek wielkanocny wypełniony symbolicznymi pokarmami, nazywany również święconką, to jeden z najważniejszych elementów wielkanocnych tradycji. W jego skład wchodzą m.in. kolorowe pisanki – symbol nowego życia, baranek cukrowy oznaczający zmartwychwstanie Chrystusa, sól mająca chronić przed zepsuciem, a także chleb, wędliny, chrzan, pieprz czy wielkanocna babka. Całość często ozdabiana jest listkami bukszpanu, znanego również jako gryszpan.
Czy bukszpan w koszyczku wielkanocnym jest bezpieczny?
Bukszpan zwyczajny to gatunek krzewu należący do rodziny bukszpanowatych. Występuje w Afryce Północnej, Europie Środkowej i Południowej, Azji Mniejszej, na Kaukazie oraz w Himalajach. W Polsce uprawiany jest wyłącznie jako roślina ozdobna. Niewiele osób jednak wie, że bukszpan zawiera szkodliwe alkaloidy. Trujące są wszystkie jego części (nawet korzenie). Nie oznacza to jednak, że nie możemy dotykać rośliny i przyozdabiać nią wielkanocnego koszyczka.
Zatrucie bukszpanem – kto jest najbardziej narażony?
Bukszpan może być stosowany jako ozdoba koszyczka wielkanocnego, jednak należy zachować ostrożność. Zatrucie następuje wyłącznie po połknięciu liści lub owoców, więc bezpieczny kontakt z rośliną nie stanowi zagrożenia. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na dzieci, które mogą nieświadomie wziąć do ust elementy dekoracji. To właśnie najmłodsi są najbardziej narażeni na zatrucie.
Do typowych objawów zatrucia bukszpanem należą: biegunka, wymioty, dreszcze, drgawki oraz trudności z oddychaniem. W przypadku wystąpienia takich symptomów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Polecany artykuł:
