To danie przebija nawet schabowego. Wywodzi się z kuchni regionalnej Warmii i Mazur

i

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Gastronomia

To danie przebija nawet schabowego. Wywodzi się z kuchni regionalnej Warmii i Mazur

2025-06-09 13:59

Kuchnia polska ma wielu fanów. Schabowy czy zrazy w sosie pieczeniowym to klasyka, która pojawia się na stołach niemal każdego Polaka. Jednak niewiele osób zna dania regionalne Warmii i Mazur, a szkoda, bo jest również pyszna i treściwa, co schabowy czy pierogi. Jedno z nich przebija te dania. O jakiej potrawie mowa? Szczegóły w artykule poniżej.

To danie przebija schabowego. Prawnie nikt o nim nie słyszał

Kuchnia polska kojarzy się głównie ze schabowym smażonym na smalcu, pierogami czy zrazami w sosie pieczeniowym. Ma ona wielu zwolenników, jednak dania regionalne także zasługują na większy rozgłos. O ile o roladzie śląskiej słyszał chyba każdy Polak, o potrawach wywodzących się z Warmii i Mazur już nie. A szkoda, bo wiele z nich mogłoby zrobić furorę w całym kraju. Jednym z takich dań, które przebija nawet schabowego, są farszynki. Co to takiego?

Zewnętrznie przypominają pączki. Są okrągłe, sprężyste i pulchne w dotyku, a na przekroju przyjmują kształt owalu z widocznym farszem w środku. Farszynki 12 sierpnia 2019 r. zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii „Gotowe dania i potrawy w województwie warmińsko-mazurskim”. Należy pamiętać, że tradycyjna kuchnia wschodniopruskiego regionu Polski, dzisiejszego obszaru Warmii i Mazur, opierała się przede wszystkim na daniach z ziemniaków. Kartoflanka, plince, babka czy szare kluski kartoflane były podstawą pożywienia mieszkańców.

Farszynki to pyszne i sycące danie. Jak się je robi?

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw ziemniaczanych wschodniej części Polski były farszynki. Przepis na mazurską potrawę przywiozły ze sobą gospodynie przesiedlone po II wojnie światowej z Kresów Wschodnich.

Farszynki wyglądałem przypominają kartacze. To ziemniaczane ciasto nadziewane mięsem mielonym. W odróżnieniu od kartaczy, farszynki smaży się, a nie gotuje. Ciasto przygotowywane jest z ugotowanych ziemniaków, które mieli się w maszynce do mielenia mięsa. Do sporządzenia ciasta na farszynki potrzebny jest kilogram ugotowanych ziemniaków, mąka ziemniaczana, jaja i sól. Farsz przygotowywany jest z 30 dag gotowanego mięsa wieprzowego, jaj, cebuli oraz masła. Ciasto nadziane farszem, formowane jest na kształt niewielkich kotletów, które smaży się na smalcu, aż uzyskają złoty kolor. Kotlety faszeruje się też gotowanymi jajkami, szynką, serem żółtym, a nawet ogórkiem koszonym, boczkiem i cebulą. W tym przypadku każdy może poeksperymentować i dodać np. ser feta, smażone warzywa czy suszone pomidory.

Farszynki doskonalone komponują się z sosem kurkowym, sporządzanym z kurek smażonych na maśle i duszonych w śmietance. Odparowany i zgęstniały sos doprawiany jest solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Kotlety można również zapiec.

Olsztyn Radio ESKA Google News
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Te potrawy zjesz wyłącznie na Warmii i Mazurach. My podajemy opis, a ty nazwę [QUIZ]
Pytanie 1 z 10
Ta zupa przygotowywana jest na wywarze z boczku i chudej kiełbasy. Dodaje się do niej ziemniaki, cebulę i włoszczyznę. Po ugotowaniu doprawiano ją śmietaną, musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem. To:
Smaki z Plusem
Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska