Mądziak malinowy to niejadalny gatunek grzyba z rodziny sromotnikowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Do Europy dotarł pod koniec XIX w. W Polsce natomiast po raz pierwszy zaobserwowano go w Krakowie w 1965 r. Co ciekawe, do 2004 roku widniał na liście grzybów podlegających ścisłej ochronie. Na mądziaka malinowego natrafić można od czerwca do listopada na ziemi w parkach i ogrodach, w szkółkach leśnych, rzadko w lasach i zaroślach. Często występuje w miastach, obok wysypisk śmieci i w zanieczyszczonych zaroślach. Preferuje stanowiska zasobne w warstwę próchniczną.
Mądziak malinowy to najbardziej śmierdzący grzyb w Polsce? Leśnicy ostrzegają
Choć mądziak malinowy przyciąga wzrok nietypowym wyglądem, leśnicy przestrzegają, by nie podchodzić do niego zbyt blisko. Wszystko przez specyficzny zapach, który wydziela. – Zapach padliny można wyczuć już z daleka. Czasami jest nawet tak silny, że dużo łatwiej można wyczuć jego obecność, niż odnaleźć owocniki grzybów – czytamy we wpisie na Facebooku Nadleśnictwa Świerklaniec.
Nieprzyjemny zapach nie jest jednak przypadkowy. – Zapach psującego się mięsa wydzielany przez dojrzewające zarodniki zwabia muchy, które biorą udział w rozprzestrzenianiu się grzybów w środowisku. Muchy wchodzą na szczyt śmierdzącego grzyba i jedzą śluz wraz z zarodnikami. A w zasadzie to nie tylko jedzą - zarodniki przyklejają się do całego ciała owada. I gdy mucha odlatuje - roznosi zarodniki, sprzyjając ekspansji grzybów – tłumaczy nadleśnictwo.
Mądziak malinowy - grzyb, który "wykluwa się z jaja"?
Mądziak malinowy początkowo ma postać białego jaja. Następnie rozwijający się owocnik przebija górną część osłonki i rośnie w górę tworząc walcowaty receptakl. Wysokość owocnika to 6–7 cm, wyjątkowo do 10 cm. Ma kształt walcowaty, podstawę nieco zwężoną, a wierzchołek zaostrzony. Wewnątrz receptakl jest pusty, czasami na szczycie znajduje się otworek. Dolna, bezpłodna część receptakla jest biaława z malinowym odcieniem, czasami całkiem biała. Górna, płodna część jest silnie malinowa i pokryta oliwkowozieloną, śluzowatą masą zarodnikową, która wytwarza silny i bardzo nieprzyjemny zapach.