Atrakcje

Nowa atrakcja turystyczna w woj. warmińsko-mazurskim. Połączy historię z nowoczesnością

2025-04-29 12:00

To będzie wyjątkowe miejsce na mapie Warmii, które w założeniu ma łączyć historię z nowoczesnością. W Biskupcu powstaje nowa atrakcja turystyczna, jaką będzie Zabytkowa Galeria Browarnicza. Prace szybko postępują. Inwestycja ma na celu odtworzenie biskupieckiej tradycji browarniczej. Jakie zadania obejmuje projekt? Szczegóły w artykule poniżej.

Spis treści

  1. W Biskupcu powstaje Zabytkowa Galeria Browarnicza. Ma łączyć historię z nowoczesnością
  2. Jakie prace zostaną wykonane?
  3. Browar w Biskupcu powstał w XIX wieku. Budynek wyróżnia się w skali kraju

W Biskupcu powstaje Zabytkowa Galeria Browarnicza. Ma łączyć historię z nowoczesnością

To będzie nowa atrakcja turystyczna na mapie województwa warmińsko-mazurskiego. W Biskupcu postępują prace nad Zabytkową Galerią Browarniczą, która powstaje w samym centrum miasta. Władze odkupiły obiekt od osoby prywatnej. Budynek ten przez lata niszczał, a poprzedni właściciele nie mieli pomysłu na jego ożywienie. W 2014 r. browar został odkupiony przez firmę Ciechan, jednak nic się nie zmieniło, mimo że władze miasta miały nadzieję na odtworzenie biskupieckiego piwa i przywrócenie browaru. Jednak wszystko wskazuje na to, że już niedługo się to zmieni, bo prace modernizacyjne postępują w szybkim tempie.

- Powstaje Zabytkowa Galeria Browarnicza – miejsce, które będzie łączyło historię z nowoczesnością. Tu opowiemy dzieje biskupieckiego browarnictwa, zachowując lokalną tożsamość, ale w zupełnie nowej formie. Coś czuję, że to będzie wyjątkowy punkt na mapie miasta! - napisał w mediach społecznościowych Kamil Kozłowski, burmistrz Biskupca.

Jakie prace zostaną wykonane?

Prace obejmują kompleksową przebudowę wraz z wyposażeniem budynku. Inwestycja ma na celu odtworzenie biskupieckiej tradycji browarniczej poprzez adaptację pomieszczeń znajdujących się przy budynku dworca na cele kulturalne promujące gminę Biskupiec. W obiekcie zostanie utworzona: cześć ekspozycyjna, część degustacyjna, bar z zapleczem, część technologiczna, stanowiąca część ekspozycji, zaplecze sanitarne, socjalne i techniczne. W ramach zadania uwzględniono również zagospodarowanie terenu poprzez stworzenie parkingu, utwardzenia, podjazdu oraz nasadzenia drzew i krzewów z wykonaniem trawników.

- Realizacja inwestycji przyczyni się do podniesienia poziomu tożsamości kulturowej oraz wpłynie pozytywnie na jakości życia społeczności lokalnej. Odtworzenie biskupieckiej tradycji browarniczej poprzez adaptację pomieszczeń znajdujących się przy budynku dworca na cele kulturalne (galeria browarnicza) wzmocni atrakcyjność turystyczną miasta. Zadanie inwestycyjne umożliwi promocję warmińskiego browarnictwa i uzupełnieni atrakcje turystyczną województwa jaką jest Warmiński Festiwal Dziedzictwa Browarniczego – czytamy w opisie przetargu.

Łączna wartość inwestycji to około 7 mln zł. Dofinansowanie wynosi 4,5 mln zł, przyznano je w ramach rządowego programu „Polski Ład”.

Olsztyn Radio ESKA Google News

Browar w Biskupcu powstał w XIX wieku. Budynek wyróżnia się w skali kraju

Biskupiecki browar został założony w 1885 r. przez Adolfa Dauma. Budynek produkcyjny wzniesiono prawdopodobnie w 1882 r. Wyróżnia się ona w skali kraju za sprawą zachowanego historycznego wyposażenia służącego do produkcji piwa. Zimą 1945 r. browar uległ uszkodzeniu, ale zachowało się w większości wyposażenie. Jako pierwszą uruchomiono najmniej zniszczoną słodownię. Od 1950-1951 r. rozlewano tam wody. Wtedy też podjęto decyzję o odbudowie browaru, którą rozpoczęto pięć lat później. Browar w Biskupcu razem z browarami w Kętrzynie, Olsztynie, Szczytnie i Braniewie został włączony w struktury Olsztyńskich Zakładów Piwowarskich. W 1962 r. browar przekształcono w zakład eksperymentalny, oddając do użytku laboratorium, gdzie prowadzono doświadczenia ważne dla przemysłu piwowarsko–słodowniczego. W 1970 r. przy browarze powstała filia Zakładu Piwa i Słodu Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego w Warszawie, przez co browar stał się także placówką naukowo–badawczą.

- W 1991 r. powołano spółkę Skarbu Państwa Browary Warmińsko–Mazurskie, która w następnym roku została sprywatyzowana. W jej skład wszedł browar w Biskupcu, a także zakłady w Olsztynie i Szczytnie. W 1995 r. trzy zakłady zaczęły występować pod wspólną nazwą "Jurand". Łącznie produkowały osiem gatunków piw. Podobnie jak browar olsztyński, także zakład w Biskupcu został przejęty przez firmę Drinks and Food Polska (1997 r.). W tym czasie browar produkował już tylko 10 000 hl piwa rocznie – podaje Encyklopedia Warmii i Mazur.

31 maja 1998 r. browar zamknięto. W 2003 r. na podstawie decyzji Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków browar w Biskupcu wraz z zachowanym historycznym wyposażeniem został wpisany do rejestru zabytków. W kolejnych latach skradziono z browaru zabytkową, miedzianą tacę chłodniczą, wówczas jeden z dwóch zachowanych egzemplarzy w Polsce. Zachowało się jednak wyposażenie techniczne, takie jak:

  • wyposażenie dwupoziomowej, siatkowej suszarni słodu (m.in. wały spulchniacza);
  • drewniane silosy na słód;
  • betonowe silosy na jęczmień;
  • trzy zamaczalniki do jęczmienia browarnianego firmy Burkhard&Ziesler z Chemnitz;
  • wyposażenie warzelni: dwa kotły warzelne, kadź warzelna, fragment filtra zaciernego (wszystkie firmy Maschinenfabrik F. Weigel Nachf. Aktiengeselschaft Neise-Neuland);
  • dwa kotły parowe w kotłowni: z 1912 r. wyprodukowany w Królewcu oraz z 1936 r. wyprodukowany w Elblągu w zakładach Ferdinanda Schichaua;
  • wyposażenie fermentowni (kadzie).
Eska Summer City Festiwal Browarnictwa i Święto Wołowiny w Biskupcu