Tłusty Czwartek jest świętem ruchomym. Zawsze rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest ostatnim czwartkiem przed Wielkim Postem, który zaczyna się od Środy Popielcowej. Dokładna data tłustego czwartku zależy więc od Wielkanocy. W tym roku przypada 8 lutego. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że to słodkie święto początki ma w… starożytności. Tego dnia świętowano nadejście wiosny, które dla Rzymian było tzw. tłustym dniem. Święto polegało na jedzeniu tłustych potraw i piciu wina. Spożywano przede wszystkim mięso, a na deser serwowano pączki z ciasta chlebowego, które nadziewane były boczkiem i słoniną. W Polsce tradycja tłustego czwartku pojawiła się w XVI wieku. Był to początek tłustego tygodnia, podczas którego wszyscy chcieli się najeść do syta przed 40-dniowym Wielkim Postem. Pączki smażono na malcu i obficie polewano skwarkami. Obecnie święto to kojarzy się ze słodkościami. Obowiązkowo trzeba zjeść pączka. Tego dnia można zapomnieć o diecie. Jednak w wielu regionach kraju jada się nie tylko pączki, ale również regionalne przysmaki. Słyszałeś o anielskich ruchańcach czy purclach? Jeśli tak, to rozwiąż nasz słodki quiz i sprawdź, czy wiesz, skąd pochodzą inne przysmaki, którymi można się zajadać w Tłusty Czwartek!
Farszynki, dzyndzałki, plince. Te potrawy zjesz tylko na Warmii i Mazurach [ZDJĘCIA]