Transgraniczni pracownicy sezonowi korzystają z szerokiego wachlarza praw, ale ze względu na tymczasowy charakter pracy mogą być bardziej narażeni na niepewne warunki pracy i życia. Pandemia koronawirusa jeszcze bardziej unaoczniła te warunki, a w niektórych przypadkach spowodowała ich pogorszenie. Takie sytuacje mogą zwiększać ryzyko skupisk COVID-19.
- Każdego roku setki tysięcy pracowników sezonowych pomagają wspierać ogromnie ważne sektory gospodarki UE, w tym sektor spożywczy i rolnictwo. Pandemia koronawirusa wydobyła na światło dzienne trudne warunki życia i pracy tych osób. Musimy zająć się tym problemem. Nasze wytyczne to apel do państw członkowskich i przedsiębiorstw o zapewnienie, by wypełniały swoje obowiązki i chroniły tych niezastąpionych, a znajdujących się w trudnej sytuacji, pracowników - powiedział Nicolas Schmit, komisarz do spraw miejsc pracy i praw socjalnych
ZOBACZ TEŻ: Praca sezonowa. Ile można na niej zarobić? [ZOBACZ]
Chociaż Komisja monitoruje właściwe stosowanie unijnych przepisów dotyczących pracowników sezonowych, odpowiedzialność za ich właściwe stosowanie spoczywa na organach krajowych. Dlatego konieczne jest pilne podjęcie odpowiednich działań.
Wytyczne obejmują różne zagadnienia, takie jak:
- prawo pracowników sezonowych do pracy w państwie członkowskim UE bez względu na to, czy są obywatelami Unii czy pochodzą z państw spoza UE
- odpowiednie warunki życia i pracy, w tym dystansowanie fizyczne i odpowiednie środki higieny
- jasne informacje dla pracowników o ich prawach
- praca nierejestrowana
- kwestie ubezpieczenia społecznego