Ale smakołyki! Szpital Dziecięcy w Olsztynie uruchomił własną kuchnię [FOTO, AUDIO]

2020-06-15 12:11

Śniadanie w formie szwedzkiego stołu, ciepłe kolacje, a do tego muffinki, ciasta, ciasteczka i koktajle owocowe. To nie menu w restauracji - takie urozmaicone i smaczne posiłki otrzymują teraz mali pacjenci w Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie. To dzięki nowej kuchni, która działa tu od początku czerwca.

Pyszne śniadania, obiady, podwieczorki, a także kolacje przygotowujemy na miejscu. Wcześniej korzystaliśmy z usług firmy zewnętrznej, której udostępnialiśmy nasze pomieszczenia – wyjaśnia Krystyna Piskorz-Ogórek, dyrektor Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie. Słuchaliśmy uwag, zmiana była potrzebna. Nasi dietetycy stworzyli ponad pół tysiąca autorskich receptur. Dzieci jedzą teraz chętniej, więcej i czekają na ulubione potrawy – cieszy się dyrektor szpitala.

Krystyna Piskorz- Ogórek, dyrektor WSSD w Olsztynie o tym, dlaczego kuchnia szpitalna musiała przejść rewolucję

Dieta jest jednym z elementów leczenia, dlatego mocno skupiliśmy się doborze odpowiednich produktów– mówi dr Anna Hinburg, kierownik Działu Żywienia w Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie. Musimy do tego uwzględniać wszystkie diety. Tych, które obowiązują w naszym szpitalu jest dokładnie dwadzieścia jeden (m.in. dieta podstawowa, cukrzycowa, ubogoenergetyczna, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów). Opracowaliśmy takie menu, by było dla dzieci smaczne, urozmaicone, ale także miało odpowiednią kaloryczność i skład. Zwróciliśmy uwagę na diety płynne i sondy, bo nie były one odpowiednio skomponowane - podkreśla dr Anna Hinburg.

Posłuchaj dr Anna Hinburg, kierownik Działu Żywienia o tym jak zmieniła się kuchnia w WSSD w Olsztynie

Co trafia teraz na talerze małych pacjentów?

Prawdziwe masło, najlepszej jakości mięso, wędliny i parówki. Produkty sezonowe i tylko świeże, nie bazujemy na mrożonkach – podkreśla Kamil Siemiątkowski, kierownik kuchni szpitalnej. Dostawę świeżych produktów mamy co rano. Z owoców królują teraz truskawki, a w sierpniu będą śliwki. Do kanapek dodajemy kiełki. Na śniadanie dzieci dostają nie tylko kanapki, ale też jajecznicę, omlety, naleśniki, racuchy i leniwe pierogi. Serwujemy im też często ciepłe kolacje np. różne zapiekanki, pankejki, domową pizzę.

 

Wprowadziliśmy do jadłospisu koktajle owocowe na jogurcie lub maślance – dodaje dietetyk mgr Monika Szostek. - Robimy samodzielnie pasty na kanapki np. z twarogu i pieczonego buraka albo z makreli i ogórka kiszonego. Dzieci dostają kakao naturalne, nie napój kakaowy. Samodzielnie pieczemy różne ciasta, muffinki i ciasteczka. Wprowadziliśmy też owsiankę zapiekaną z owocami w formie batona. Herbatę i kompot można sobie wybrać:w wersji słodzonej albo bez cukru.

Dzieci i rodzice są zadowoleni - mówi Kamil Siemiątkowski, kierownik kuchni w Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie

Za nową szpitalną kuchnię odpowiada trzyosobowy zespół: dietetycy - dr. Anna Hinburg, kierownik Działu Żywienia, mgr Monika Szostek oraz nowy pracownik, Kamil Siemiątkowski, kierownik kuchni szpitalnej.

Szpital Dziecięcy w Olsztynie ma nową i smaczną kuchnię

i

Autor: WSSD Olsztyn Kuchenny zgrany team w Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie: od lewej mgr Monika Szostek, Kamil Siemiątkowski i dr inż. Anna Hinburg

Jeszcze w czerwcu kuchnia Szpitala Dziecięcego w Olsztynie  planuje wprowadzić  sprzedaż obiadów dla rodziców dzieci i personelu szpitala.

Czy jesteś gotowy na ślub? Sprawdź, czy znasz weselne przesądy

Pytanie 1 z 15
Panna Młoda powinna mieć na sobie:
Zostajesz królem - co robisz? Akcja ESKI