Wujek Paolo odwiedził Olsztyn. Jak wypadły pizzerie w mieście?
Kolejny youtuber odwiedził stolicę Warmii i Mazur w poszukiwaniu wyjątkowych smaków. Przypomnijmy, że wcześniej pizzerię Roma odwiedzili m.in. Książulo, znany głównie z oceniania kebabów czy jego kolega Wojek, który często jeździ z nim w trasę. Tym razem do Olsztyna zawitał Wujek Paolo, który zajmuje się tematami kuchni włoskiej, poszukując w całej Polsce idealnej pizzy neapolitańskiej. Youtuber odwiedził pięć pizzerii, które polecili mu internauci. W każdej z nich zamówił pizzę capriciosę. Jak wypadły?
Na pierwszy ogień poszedł lokal Drewno i Ogień. Wujek Paolo ocenił, że jest tam dosyć tanio, bo za jednego placka należy zapłacić 36 zł. W jego wypadku doszedł koszt za pudełko w wysokości 1,50 zł.
- Typowa klasyka, szyneczka cotto, karczoch, pieczarki, oliwki. Na pierwszy rzut oka wygląda wszystko bardzo obiecująco, jak dla mnie ta pizza jest lekko zbyt obficie obłożona – stwierdził Wujek Paolo.
Dodał, że po raz pierwszy na capriciosie widzi zielone oliwki, jednak w smaku, jego zdaniem, była bardzo poprawna.
- Z dołu jest naprawdę przyzwoicie wypieczone. Widać, że ten, kto to robi, zna się na rzeczy – skwitował.
Następnie przyszedł czas na L’orso, która według youtubera także wypadła tanio, bo za capriciosę zapłacił 36 zł plis złotówkę za karton.
- Ceny w Olsztynie są naprawdę okazyjne. Nie wiem, co tu się dzieje. Rzadko się zdarza, żeby za capriciosę płacić 36 zł – uznał.
Podobnie, jak w w przypadku poprzedniej pizzerii, tak i w tym lokalu pizza była poprawna, odpowiednio wypieczona, ale zdaniem Wujka, znów była zbyt obficie obłożona, a sos pomidorowy był zbyt kwaśny.
Trzecim lokalem był Wiśniowy Piec, w którym Wujek Paolo był 8 lat wcześniej, gdy uczył kadrę wyrabiania pizzy. W tym przypadku również placek przypadł mu do gustu, bo „ciasto było napowietrzone”.
- Fantastyczne ciasto, składa to wszystko razem do kupy. Tu jest naprawdę na medal – ocenił.
Koleją pizzerią była Pizza Antica, która w ofercie nie miała capriciosy, w związku z tym youtuber zamówił biancę. Ten lokal, zdaniem Wujka, wypadł najgorzej, bo ciasto było zbyt słabo wypieczone. Jednak Paolo zapewnił, że jeśli właściciel poprosi go o pomoc, chętnie nieodpłatnie pomoże.
Ostatnią restauracją na liście była Non Solo Pizza, która również wypadła poprawnie, ale jego zdaniem, szynka nie miała dobrej jakości.
- Ciasto przypomina taką typową, dobrą "osiedlóweczkę" włoską – zauważył.
Wujek Paolo – kim jest?
Wujek Paolo naprawdę nazywa się Paweł Nowakiewicz. To znany pizzerman, który prowadzi także szkolenia z wyrabiania ciasta na pizze i ich wypiekania. Od około roku prowadzi swój kanał na YouTube, gdzie zgromadził ponad 276 tys. subskrybentów. Robi także furorę na TikToku, gdzie obserwuje go ponad 304 tys. użytkowników. Mężczyzna prowadzi także własną pizzerię Casa di Paolo, która jest położona niedaleko Trójmiasta – w Redzie.
Najlepsza pizzeria w Olsztynie. Mieszkańcy wskazali, gdzie warto iść na pizzę [LISTA]