Sałatka jarzynowa to jedna z ulubionych świątecznych potraw Polaków. Do jej przygotowania potrzebne są ugotowane jarzyny takie jak marchewka oraz ziemniaki, ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone, zielony groszek i oczywiście majonez. By podkreślić smak, przyprawia się ją solą i pieprzem. Oczywiście w zależności od tego, co kto lubi, w każdym z domów składniki mogą nieco się różnić. Niektórzy dodają do sałatki także cebulę oraz pietruszkę.
Ile zapłacimy za składniki na sałatkę jarzynową w tym roku?
Niestety w tym roku, by móc zajadać się w Wielkanoc sałatką jarzynową, będziemy musieli wydać znacznie więcej. O ile droższe są składniki na wielkanocną sałatkę? Wyliczyć to postanowił portal money.pl.
Najwięcej kosztować będzie nas majonez. Za 800 ml majonezu Winiary w Biedronce zapłacić trzeba 15,99 złotych. Przy czym rok temu cena za 820 ml wynosiła 7,50 złotych. To aż o 113 procent więcej! – W zależności od sklepu za 700 ml majonezu musimy zapłacić ok. 15 zł, ale pojawiają się i takie produkty, które kosztują ponad 20 zł – zwróciła uwagę w mediach społecznościowych dziennikarka Katarzyna Bosacka.
Kolejnym drogim produktem są jajka. Za 10 jaj zapłacimy średnio 8,54 złote. Rok temu – 6,36 zł. Oznacza to, że jajka podrożały o około 34 procent.
Kilogram soli kosztuje obecnie 1,61 złotych, a rok temu – 1,41 złotych. Cena musztardy Kamis 185 g wynosi 2,91 złotych, rok temu – 2,68 złotych.
Tańsze są natomiast ziemniaki. Kilogram kosztuje średnio 2,07 złotych, rok temu – 2,17 złotych. Tak samo jabłka. Ich cena wynosi aktualnie średnio 2,55 złotych, a rok temu – 3 złote.
Zliczając ceny wszystkich składników, trzeba zapłacić łącznie 33,67 złotych. W roku ubiegłym te same składniki kosztowały nas 23,12 złotych, czyli o 45 procent mniej!