Suplement diety ochroni przed koronawirusem? Trwają badania
Międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowuje naturalny suplement diety o działaniu hamującym infekcje SARS-CoV-2. Jego działanie ma ograniczać działanie wirusów, a także wzmacniać mechanizm odpowiedzi odpornościowej. Planowo suplement może być dostępny na europejskim rynku już na początku przyszłego roku.
Suplement hamujący koronawirusa. Jak będzie działał?
Opracowywany suplement będzie zawierał w swoim składzie spermidynę i eugenol, czyli substancje o potencjalnym działaniu przeciwwirusowym.
- Wcześniejsze badania wykazały, że eugenol ma zdolność do inaktywacji koronawirusa zwierzęcego i ogranicza namnażanie się wirusów w komórkach zainfekowanego gospodarza. Z kolei spermidyna ma udowodniony pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i jej spożycie jest powiązane z niższym ciśnieniem krwi. Spermidyna oddziałuje też korzystnie na układ immunologiczny poprzez indukowanie autofagii czyli m.in. degradacji uszkodzonych lub niepotrzebnych komórek i białek. Badania in vitro wykazały, że zakażenie SARS-CoV-2 ogranicza autofagię poprzez zakłócanie wielu szlaków metabolicznych, a obecność egzogennej spermidyny zmniejsza rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2. Może to sugerować, że przyjmowanie suplementu na bazie spermidyny i eugenolu może hamować rozwój zakażenia SARS-CoV-2 i powikłania jakimi są poważne, płucne często śmiertelne formy Covid-19. - tłumaczą naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Istotnym elementem projektu naukowców jest badanie postaw konsumentów wobec suplementów diety, a także ich stosunek do innowacyjnych rozwiązań w walce z koronawirusem. Każdy z nas może podzielić się z ekspertami swoją opinią, wypełniając w Internecie anonimową ankietę.
W ramach projektu przewidziane są warsztaty dla naukowców, dietetyków, ekspertów ds. żywności i żywienia, pracowników sektora farmaceutycznego i studentów. Szczegóły pojawią się wkrótce na stronie Instytutu.
Czytaj też: Grypa: objawy i leczenie
Projekt "SPIN" (SPermidin and eugenol INtegrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population) jest realizowany w ramach programu Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii w obszarze żywności EIT Food jako działanie doraźne w czasie, w którym wciąż trwają prace nad skuteczną szczepionką przeciwko koronawirusowi.